Ange ditt sökord

Annons:

Reaktion på tomat/citrus

Hej. När jag var liten fick jag utslag i armveck, runt näsan och munnen av tomat och citrusfrukter, främst clementin. För några år sedan fick jag tillbaka besvären, med utslag runt munnen och näsan. Jag slutade då äta tomat/citrus och utslagen försvann. Nu har jag fått utslag runt näsan igen. Jag har haft det sedan november. Det är rött, kliar och huden flagar, just nu är det extra jobbigt eftersom jag blivit förkyld. Finns det någon annan överkänslighet som hänger ihop med tomat/citrus som utslagen kan bero på?

Hej!
Det kan finnas sk korsreakton med olika ämnen tex parabener, och tomat/citrus. Det fnns dock även andra tillstånd med utslag i ansiktet som du nämner, särskilt perioral dermatit (se dermatologens patientinformation), även seborroiskt eksem. Att du som liten haft böjveckseksem, leder tankarna till eksem i första hand.
FN

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!