Ange ditt sökord

Annons:

Reaktion på tomat/citrus

Hej. När jag var liten fick jag utslag i armveck, runt näsan och munnen av tomat och citrusfrukter, främst clementin. För några år sedan fick jag tillbaka besvären, med utslag runt munnen och näsan. Jag slutade då äta tomat/citrus och utslagen försvann. Nu har jag fått utslag runt näsan igen. Jag har haft det sedan november. Det är rött, kliar och huden flagar, just nu är det extra jobbigt eftersom jag blivit förkyld. Finns det någon annan överkänslighet som hänger ihop med tomat/citrus som utslagen kan bero på?

Hej!
Det kan finnas sk korsreakton med olika ämnen tex parabener, och tomat/citrus. Det fnns dock även andra tillstånd med utslag i ansiktet som du nämner, särskilt perioral dermatit (se dermatologens patientinformation), även seborroiskt eksem. Att du som liten haft böjveckseksem, leder tankarna till eksem i första hand.
FN

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: