Ange ditt sökord

Annons:

Raka med hyvel?

Nu vet jag inte om den här frågan passar in här alls, men jag tycker i alla fall att det har mycket med hälsa att göra. Jag vill raka mina armar. Har inte gjort det förut, men tycker jag behöver det nu. Går det bra med att bara använda en vanlig ralhyvel eller kan det vara skadligt på något sätt mot huden? Sedan, om jag rakar armarna med rakhyvel – kan håret växa fortare då i och med att jag börjat raka? Har hört det av många att håret blir både längre och tjockare. Jättetacksam för svar!!

Svar till signaturen Ulrika.
Det är en vanlig missuppfattning att hårstråt blir tjockare av rakning och växer fortare. Detta är faktiskt fel. Hårsäcken anläggs mycket tidigt under fosterstadiet och antalet hårsäckar kan aldrig öka efter födelsen. Hårstrået bildas nere i hårroten och är helt färdigt innan det når hudytan. Du kan mycket väl raka armarna med en vanlig hyvel, och det leder alltså inte till tjockare hårstrån eller snabbare växt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 4 maj, 2001 Publicerad: 4 maj, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: