Ange ditt sökord

Annons:

Rökstopp och torr hy?

Sedan jag slutade röka har min hy paradoxalt nog blivit betydligt sämre. Jag är torr som fnöske och glåmig vilket inte de dyraste hudkrämer lyckas avhjälpa. Jag äter bättre än innan jag slutade röka, dricker mer vatten och tränar regelbundet för att parera viktökningen, så det är inte en effekt av att jag äter onyttigare mat efter rökstoppet. Jag har förstått att detta kan vara en reaktion av hudens återhämtningsprocess, och min fråga är: hur lång tid tar det innan huden återfår sin lyster?

Att rökning inte är nyttigt vet nog de flesta. Rökningen gör även huden mer rynkig och glåmig, men jag tror inte torrheten brukar höra till. Många brukar annars gärna bli torrare i huden under vintern, när luftfuktigheten är lägre än under sommaren.
Hudcellerna omsätts regelbundet, men detta gäller mer den yttersta, döda vävnaden - den som kallas för hornlagret. Dessa celler omsätts vanligen på 4-6 veckor. De effekter man får av rökning och även solning gäller mer en skada på själva bindväven i läderhuden (stödjevävnad). Denna bindväv omsätts betydligt långsammare och man får nog räkna med (synbar) effekt av rökstoppet först efter 1/2 år. I rynkstudier med daglig behandling med A-vitaminkräm brukar man se märkbar effekt efter 3 månader (A-vitaminer bygger upp bindväven). Däremot brukar man räkna med en återhämtning på 10 år innan rökningens effekt på blodkärlen/cirkulationen har återhämtat sig efter rökstopp (egentligen 10 år tills den ökade risken för hjärt-kärlsjukdom som rökningen gett blir "normal" efter rökstopp).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!