Ange ditt sökord

Annons:

Rödflammig och torr hud

Hej, jag är en tjej på 17 år.
Jag är alltid rödflammig har varit det i flera år. Näsan är röd (fast helt slät utan några exem eller liknande) samt under näsan och ut mot kinderna är jag också väldigt röd. Har nu spridit sig till nästan hela kinderna. Har även haft eksem under ögonen. Minn hud är jättetunn och blir röd när jag tar på den.

Men allt ahr förvärrats nu när jag ätit roaccutan i ca 10 månader men jag sluta för ca 2 veckor sedan för alla besvär och humörväxlingar.
Jag smörjer in mig flera gånger varje dag med Canoderm. Mitt ansikte blossar upp varje dag och blir illrött och det kryper i huden.
Jag kan inte sitta vid datorer utan att det blossar upp. Jag är känslig för starkt ljus tex lysrör vilket gör att jag också blir rödflammig.
Jag kan knappt vara ute när det är fuktigt ute och när det är kallt. Tvättar mig med en mild oparfymerad rengöringslotion. Ändå är jag jätteflammig och torr och vet inte vad jag ska göra.
I somras när jag var ute i solen så förbättrades allt. Finnar och rodander försvann betydligt och mitt ansikte var inte alls lika torrt.
Har varit hos flera doktorer och hudspecialister men inget verkar hjälpa.
Nu har jag fått eksem under ögonen så det är rött och lite svullet och det hjälper inte att jag smörjer in det.
Det är så jobbigt att hela tiden fösöka sminka över rodnaderna men som sagt jag blir annars jätteröd.
Vad kan detta vara? vad kan jag göra åt det?
Tack.

Rödflammighet i ansiktet är inget ovanligt och kan bero på olika orsaker. När man äter Roaccutan (ett lite starkare A-vitaminpreparat mot svår acne) är det mycket vanligt att man får en övergående torrhet, fjällning och irritation i huden. Har man svår acne, och man behöver äta Roaccutan är det mest att "genomlida det hela" då det vanligen har mycket god effekt på acnen.
För själva torrheten är det bästa att använda en fet, neutral kräm som t.ex Repair, Locobase eller Ceridal (som alla finns på apoteket). Är man känslig i huden är det nog bättre att i krämen INTE ha iblandade fuktighetsbevarande ämnen som karbamid, då dessa kan irritera ytterligare. Vill Du inte ha så fet kräm kan Essexkräm vara ett alternativ. Det brukar ta nog 2-4 veckor innan huden är "normal" igen efter Roaccutanbehandlingen.
Skulle Du inte bli bättre kan man överväga diagnoser som rocasea eller keratosis pilaris, men svårt på mailen att avgöra.
Ta det lugnt och avvakta spontan förbättring.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: