Ange ditt sökord

Annons:

Rödflammig och torr hud

Hej, jag är en tjej på 17 år.
Jag är alltid rödflammig har varit det i flera år. Näsan är röd (fast helt slät utan några exem eller liknande) samt under näsan och ut mot kinderna är jag också väldigt röd. Har nu spridit sig till nästan hela kinderna. Har även haft eksem under ögonen. Minn hud är jättetunn och blir röd när jag tar på den.

Men allt ahr förvärrats nu när jag ätit roaccutan i ca 10 månader men jag sluta för ca 2 veckor sedan för alla besvär och humörväxlingar.
Jag smörjer in mig flera gånger varje dag med Canoderm. Mitt ansikte blossar upp varje dag och blir illrött och det kryper i huden.
Jag kan inte sitta vid datorer utan att det blossar upp. Jag är känslig för starkt ljus tex lysrör vilket gör att jag också blir rödflammig.
Jag kan knappt vara ute när det är fuktigt ute och när det är kallt. Tvättar mig med en mild oparfymerad rengöringslotion. Ändå är jag jätteflammig och torr och vet inte vad jag ska göra.
I somras när jag var ute i solen så förbättrades allt. Finnar och rodander försvann betydligt och mitt ansikte var inte alls lika torrt.
Har varit hos flera doktorer och hudspecialister men inget verkar hjälpa.
Nu har jag fått eksem under ögonen så det är rött och lite svullet och det hjälper inte att jag smörjer in det.
Det är så jobbigt att hela tiden fösöka sminka över rodnaderna men som sagt jag blir annars jätteröd.
Vad kan detta vara? vad kan jag göra åt det?
Tack.

Rödflammighet i ansiktet är inget ovanligt och kan bero på olika orsaker. När man äter Roaccutan (ett lite starkare A-vitaminpreparat mot svår acne) är det mycket vanligt att man får en övergående torrhet, fjällning och irritation i huden. Har man svår acne, och man behöver äta Roaccutan är det mest att "genomlida det hela" då det vanligen har mycket god effekt på acnen.
För själva torrheten är det bästa att använda en fet, neutral kräm som t.ex Repair, Locobase eller Ceridal (som alla finns på apoteket). Är man känslig i huden är det nog bättre att i krämen INTE ha iblandade fuktighetsbevarande ämnen som karbamid, då dessa kan irritera ytterligare. Vill Du inte ha så fet kräm kan Essexkräm vara ett alternativ. Det brukar ta nog 2-4 veckor innan huden är "normal" igen efter Roaccutanbehandlingen.
Skulle Du inte bli bättre kan man överväga diagnoser som rocasea eller keratosis pilaris, men svårt på mailen att avgöra.
Ta det lugnt och avvakta spontan förbättring.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!