Ange ditt sökord

Annons:

Rödflammig och torr hud i ansiktet

Hejsan!
Jag är en kille i 22 års åldern. Jag hade som yngre ganska mycket acne och har fortfarnande fet hud med pormaskar. På senaste tiden har jag blivit mycket torr i ansiktet. Vissa rödflammiga områden, mungipor, under näsan, näsvingarna och utåt kinderna... även ögonbrynen är drabbade. När jag tvättat mig flagnar huden och det svider och bränns. Ibland bildas det även små skorpor i dom utsatta områdena. Har prövat olika lotion och fuktkrämer men det hjälper bara ibland och tillfälligt. Det största problemet är vid rakning, trots att jag använder produkter för känslig hud. Har ni några tips? Har på senaste tiden även märkt att jag är torr i hårbotten, kan detta vara s.k. mjälleksem? Vilken produkt ska jag i så fall börja använda?

Tack!

Om Du fortfarande har acnebesvär och fortfarande använder någon acneprodukt lokalt till ansiktet, är det vanligt att dessa har en uttorkande effekt på huden (t.ex Differin, Aberela, Basiron mm). Är det inte detta, låter Dina besvär som mjälleksem. Detta är en eksemretning beroende på en bakomliggande jästsvampsinfektion. 70-90% av vuxna bär på svampen, men vissa är mer känsliga och får en eksemretning. Bra effekt av att använda ett mjällschampo från Apoteket (t.ex Ketoson eller Fundan) och använda det 1-2 gånger i veckan. Löddra upp ett lödder, vid besvär i ansiktet kan även ansiktet fuktas med vatten och efteråt med schampo. Verka i 3-5 min, och sen skölja bort. Använd gärna hårbalsam efteråt, då håret blir ganska torrt. Har Du kvarstående besvär från ansiktet kan Du där gärna använda Cortimyk eller Daktacort (receptfritt från Apoteket). Lycka till
/ Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 december, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!