Ange ditt sökord

Annons:

Rödbruna utslag

Jag har sedan ett par månader haft röda utslag i nacken. Först trodde jag att det var finnar men det finns inget att klämma på så jag har bara rivit sönder dom. Dom har inte kliat. För ca 3 veckor sedan började jag få små röda utslag utspridda på kroppen (flest på framsidan, mage och på nedre delen av ryggen). Dom ser mest ut som små födelsemärken, jämna och fina. Det kliar inte så mycket men ibland, kanske när jag får nya utslag. Några stycken har blivit större och ser ut som sårskorpor, dessa har kliat mera och vill inte riktigt försvinna som vanliga sår, utan är nu lite röda och större. När det röda stadiet är över blir det en torr fläck. Jag vet ännu inte om någon har försvunnit. Jag besökte vår företagsläkare och hon trodde att det var en sorts virussjukdom och att det med lite otur kan ta flera månader innan det går över. Jag kan även nämna att jag i snart två veckor har haft en mycket orolig mage med bl.a diarré, som inte heller vill sluta. (Jag åt en penicillinkur, pga urinvägsinfektion, i början av oktober.) Kan detta höra ihop med mina utslag?

Jag gissar att din företagsläkare funderade på pityriasis rosea som kan ge ungefär denna typ av utslag. Läs om pityriasis rosea i dermatologens patientinformation och titta på de bilderna och se om det kan stämma på dina utslag. Pityriasis rosea är ofarligt och brukar försvinna inom 2 månader. Pityriasis rosea brukar inte ge magbesvär.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: