Ange ditt sökord

Annons:

Röda utslag/nickel

Hej.
Jag jobbar som låssmed och handhar dagligen med nycklar och metall. Jag har fått någon typ av eksem på båda sidor om näsan, under ögonen. Jag har under kanske ett par års tid, varannan vecka, smörjt in med hydrokortison och det har hjälpt tillfälligt. Nu har det blivit mera och huden flagnar ordentligt. Kan detta vara nickelallergi?
Vad ska jag göra?
Tack på förhand.

Den vanligaste lokalisationen för kontaktallergi är i form av ett handeksem. Däremot är dock ansiktet ett utsatt område, då man många gånger med händerna kliar eller tar sig i ansiktet (och därmed kan man "flytta" ämnen man kommit i kontakt med händerna till ansiktshuden).
Nickel är det vanligaste ämnet folk är kontaktallergiska emot, och risken ökar påtagligt ifall man har tagit hål i öronen (en riskfaktor). Sen som låssmed kan jag tänka mig att man även kommer i kontakt med låsoljor mm, som kan ge kontaktallergiska besvär. Om Dina besvär verkligen har med arbetet/nickel att göra, är att se hur besvären beter sig under semesterledigheter - kvarstår eller försvinner besvären?

Att ha en nickelallergi som bara ger ansiktseksem är mycket sällsynt, utan Du borde ha fått besvär även från händerna. Använd mjukgörande kräm till ansiktet och ev någon lite fetare till natten som t.ex Repair från Apoteket. Eftersom det börjat bli ett problem, tycker jag Du tar kontakt med Din vårdcentral för bedömning (eller företagsläkaren ifall detta finns). Han/hon kan ta ställning till ifall man ska gå vidare via hudklinik med sk epikutantest (en hudtest för att utröna ev bakomliggande kontaktallergi).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!