Ange ditt sökord

Annons:

Röda utslag/nickel

Hej.
Jag jobbar som låssmed och handhar dagligen med nycklar och metall. Jag har fått någon typ av eksem på båda sidor om näsan, under ögonen. Jag har under kanske ett par års tid, varannan vecka, smörjt in med hydrokortison och det har hjälpt tillfälligt. Nu har det blivit mera och huden flagnar ordentligt. Kan detta vara nickelallergi?
Vad ska jag göra?
Tack på förhand.

Den vanligaste lokalisationen för kontaktallergi är i form av ett handeksem. Däremot är dock ansiktet ett utsatt område, då man många gånger med händerna kliar eller tar sig i ansiktet (och därmed kan man "flytta" ämnen man kommit i kontakt med händerna till ansiktshuden).
Nickel är det vanligaste ämnet folk är kontaktallergiska emot, och risken ökar påtagligt ifall man har tagit hål i öronen (en riskfaktor). Sen som låssmed kan jag tänka mig att man även kommer i kontakt med låsoljor mm, som kan ge kontaktallergiska besvär. Om Dina besvär verkligen har med arbetet/nickel att göra, är att se hur besvären beter sig under semesterledigheter - kvarstår eller försvinner besvären?

Att ha en nickelallergi som bara ger ansiktseksem är mycket sällsynt, utan Du borde ha fått besvär även från händerna. Använd mjukgörande kräm till ansiktet och ev någon lite fetare till natten som t.ex Repair från Apoteket. Eftersom det börjat bli ett problem, tycker jag Du tar kontakt med Din vårdcentral för bedömning (eller företagsläkaren ifall detta finns). Han/hon kan ta ställning till ifall man ska gå vidare via hudklinik med sk epikutantest (en hudtest för att utröna ev bakomliggande kontaktallergi).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.