Ange ditt sökord

Annons:

Röda utslag på fingrar och tår

Hej

Jag kommer ifrån Thailand och flyttade till Sverige för ca 1 år sedan. Då började min hud klia väldigt mycket. Jag åkte sedan hem i en månad i november och det slutade klia. Sedan när jag kom tillbaka så har jag fått röda utslag på utsidan av fingrarna och undersidan på tårna. De är som värst längst ut på fingrarna och tårna och det gör ont om jag trycker på det röda. Jag har försökt med kortisonsalva men det har inte hjälpt.
Vad kan det vara och varför uppstår det här i Sverige men inte Thailand?

Det är inte alltför ovanligt att hudbesvär blir värre eller debuterar i samband med byte av klimat. Dels är det mycket varmare i Thailand och mer soligt, men det som nog betyder mest är den ökade luftfuktigheten. Den torrare luften i Sverige torkar ut känslig hud, så kan man få eksembesvär och hudspickor.
Jag har lite svårt att säga exakt vad Du drabbats av, men jag skulle behandla det mer som "eksemartade besvär" med att försöka undvika för mycket vattenkontakt och använda rikligt med fet, uppmjukande salva modell Repair eller Ceridal från Apoteket. Har detta ingen effekt, får Du visa upp Dina besvär för läkare.
/Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: