Ange ditt sökord

Annons:

Röda utslag med knottror på 3-årig tjej

Hej!
Vår 3-åriga flicka har haft röda knottror, liknande små plitor, i ansiktet sedan hon var ett år. Huden är även rödflammig och lite torr ibland, men inte så mycket. Utslagen/eksemet finns inte på morgonen men kommer succesivt under dagen. Huden är känslig och det blossar ofta upp mer när hon ätit, exv frukt. Det är mindre på sommaren (men synligt även då), och mest på vintern då det är kallt och blåsigt. Hon har även en del knottror på överarmarna och ibland lite på benen, utslagen kliar inte. Vi har gjort allergitest (pricktest) men hon reagerade inte på något då. Vi har behandlat med mjukgörande kräm (Locobase och Miniderm) och med receptfri kortisonsalva (Mildison), men utan resultat. Vi tycker snarare det blir värre av de mjukgörande salvorna. Vad ska vi göra? Vår barnläkare har tidigare sagt att det nog växer bort, men nu har hon ju haft det i över två år och vi är oroliga för att det ska bli permanent och att det kanske finns en allergi/överkänslighet i botten som vi missat.

Hej!
Det du beskriver låter som keratosis pilaris (bild och infotext under dermatologens patientinformation på hemsidan). Keratosis pilaris brukar oftast inte klia, och behandlas (om man alls behandlar) med mjukgörande krämer. Det brukar bli bättre med åren. Finns oftast hos barn och ungdomar med ärftlighet för atopiskt eksem.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: