Ange ditt sökord

Annons:

Röda utslag i ring

Fick för 9 mån sedan en röd, något upphöjd torr fläck i ena armhålan. Kliade inte, vätskade inte, var bara röd och liksom torr och något fjällande. Från början var fläcken ca 1-2 cm stor men utvidgades efterhand och bildade en ring (nu ca 6-7 cm i omkrets) med normal hud i mitten och ett ringformigt utslag som är rött, upphöjt, torrt, strävt och fjällar litet. Det ser ut som en atoll då det inte är någon “jämn” ring utan ser ut som en kedja av runda/ovala fläckar som sitter ihop i en cirkel. Ilsket röda. Kliar inte vanligtvis, någon gång har det kliat när jag svettats/haft tätt sittande kläder. Har inga andra fläckar, prickar eller andra problem med huden. Får mjäll med klåda ibland och torr hårbotten vid starka schampon. Använder då Fungoral el liknande och detta hjälper. Har använt Canesten salva på utslagen i ca tre veckor, tycker inte att jag ser någon som helst förändring. Det varken bleknar eller minskar. Har tittat på bilder av primärmedaljoner och utslagen ser ut ungefär så så fast de sitter ju i en ring, många ihop med några små mkt nära intill. Ingenting utanför armhålan, så det verkar ju inte vara det heller… vad kan det vara? Börjar bli orolig då det inte verkar ge med sig och jag inte hittar något som stämmer in. Snart ett år sedan det började.

Primärmedaljong vid pityriasis rosea stämmer inte för den sjukdomen försvinner efter 8 veckor. Vid seborroiskt eksem kan man ha rodnad och fjällning i armhålorna men det brukar sitta i bägge armhålor och komma och gå litet grand, borde också blivit bättre på behandling med Daktakort. Psoriasis kan ibland se ut så här. Vidare finns flera mer ovanliga hudsjukdomar med så kallade annulära erythem. Då du haft utslaget så länge föreslår jag kontakt med hudläkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: