Ange ditt sökord

Annons:

Röda utslag efter utomhusbad i älv

Hej!
Vi badar dagligen vid samma badstrand, men igår morse klagade min yngste son, 8år, att det kliade efter badet så mycket. Han fick gå in och duscha av sig och det verkade ok, lite myggbetsutslagliknande knottror. Vi badade igen hela dagen och han duschade av sig vid sänggåendet. Efter en stunds kliande såg vi att hela kroppen hade röda stora utslag. Han räknade dom med en kompis idag och över etthundra stycken! Han har fått duscha svalt och jag har strykt på kylskåpskall Kylbalsam. Är detta följden av lek med grålera?

Jag erinrar mig svagt att denna innehåller organismer som kan ge utslag? Är behandlingen adekvat eller ska vi vända oss till vårdcentral? Han är som person oerhört tålig men klådan är svår i denna fuktiga och höga värme vi har nu.
Tacksam för tips om lämplig lindring/behandling.

Hej!
Ursäkta dröjsmål med svar i sommarvärmen och hoppas att det hela löst sig. Det finns små organismer i vatten som kan ge utslag, sk "seebathers eruption", om han hade badbyxor ska det isåfall synas färre utslag där han haft dem. Det kan ju också röra sig om insektsbett tex knott? Försök med antihistaminer (antingen Aerius som är effektiva tabletter men receptbelagda, eller något receptfritt från Apoteket om det är svårt att få tag i läkare). Olika kylbalsam med zink (sk zinkpudervätska) säljs också receptfritt och lindrar klådan.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 juli, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: