Ange ditt sökord

Annons:

Röda utslag

Jag har sökt efter svaret på min fråga här på hemsidan men inte lyckats så jag undrar om ni kan hjälpa. Jag hade konstiga utslag i månadsskiftet oktober / november. Den 26 oktober dök ett utslag upp i vänstra armhålan. Utslaget var ovalformat och runt 5 mm mellan spetsarna. Färgen var röd i mitten och bleknade till ljusrött ut mot kanterna. Utslaget var lätt upphöjt. På förmiddagen den 27 oktober hade utslaget i stort sett försvunnit. Strax därpå samma dag så dök ett liknande utslag upp under högra bröstvårtan och som satt kvar till den 29 oktober, varpå det började tonas ut, alltså gick tillbaka sakta under någon dags tid. På kvällen den 27 oktober satte sig ytterligare 3-4 liknande märken (fast mindre i storlek) i högra armhålan. Dessa tonades också ut runt den 29 oktober. Under tiden som märkena på högra sidan tonades ut eller strax efter (tror det var 31 oktober), så dök ytterligare utslag (2-3 st) upp i vänstra armhålan och som också var i nyansen rött till ljusrött. Dessa satt några dagar varpå de gick tillbaka sakta under någon dags tid. Under perioden från första till sista utslaget enligt ovan så dök 2 liknande utslag upp, ett mellan bröstvårtorna och halsen och ett mellan vänstra bröstvårtan och vänstra armhålan, och båda tonades bort inom ett par dagar. Sammanfattningsvis rör det sig alltså om runt ett tiotal utslag som kommit om vartannat, som är mellan 3 och 5 mm mellan spetsarna, vissa ovalformade och några litet mindre i storlek. Karakteristiskt är också att de är röda och en del av dem tonas ut i färgen ut mot kanterna. Några av utslagen var lätt upphöjda och några hade någon synålsstor gul fläck i mitten (som knappt syntes om man inte tittade noggrant). Utslagen kliade inte och blödde inte heller utan var torra. De fjällade inte heller. Jag undrar om ni kan hjälpa mig med dessa utslag?

För utslag som kommer och går är det inte alltid så lätt att säga exakt vad detta är för något. Man kan tänka sig detta:
1/ Urticaria eller sk nässelutslag. Detta kommer drabba ca 10-15% av befolkningen nån gång under livet. Det typiska är att de kommer snabbt, sitter ofta i några timmar-max 1-2 dagar, för att sen försvinna. Kliar oftast. Lämnar inga resttillstånd i huden.

2/ Utslag i samband med virusinfektion. Oftast känner man av sin infektion med halsont, feber, ont i kroppen el dyl. Kan se ut lite hur som helst.

3/ Eksembesvär, men detta beror på nån utlösande orsak som hudirritation, allergi, infektion eller annat. Typiskt här är att huden blir röd, torr och fjällande. Har man inte effektiv behandling som kortisonkräm eller mjukgörare, sitter fläckarna i betydligt längre än bara nån dag.

Så - utan ha sett Dina utslag, tror jag mest på urticaria.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: