Ange ditt sökord

Annons:

Röda, torra märken med klåda

Hej. Jag är en tjej som under ungefär en vecka har fått konstiga torra utslag över kroppen. Främst på mage/bröst/sidor men även på rygg och ben. Dessa ser väldigt irriterade ut, huden flagar och de kliar väldigt. Har också klåda i hårbotten. Vill inte fråga vänner eller släktingar och vet inte vem jag skall gå till annars, läkare, ungdomsmottagning eller liknande. Har även funnit ett litet djur (insekt?) som jag först trodde var en loppa eller liknande, men när jag letat upp dem på nätet genom Google.se så blev jag osäker. Jag tror den var liknande iaf.
Har varit sjuk på sista tiden med rethosta, täppt näsa men utan feber.
Har även haft mens inom den senaste veckan om detta kan ha något med saken att göra, inte för att något liknande hänt förut, men ändå.
Tacksam för svar!

Konstiga utslag på kroppen är en utmaning för läkarvetenskapen. Många gånger vid virusinfektioner är det inte alltför ovanligt att man kan ha olika sorters hudutslag (tänk bara på de olika sorters barnsjukomarna som mässling, röda hund mm). Det finns en sjukdom som heter pityriasis rosea (kallas ibland på svenska för fjällros eller 6 veckors klåda) som ger typiska utslag på bålen och bara lite ut på armar och ben. Utslagen är lite rosa-röda i färgen, kliar ofta och kommer i perioder. Vanligare höst och vår. Den är självövergående, men det kan ta några veckor.
Jag tror inte att Din mens eller det funna djuret har nåt med saken att göra, ifall Du inte sovit över på nåt "skruttit ställe" eller varit ute och "luffat". Blir Du inte bättre i Dina utslag eller om infektionen/febern håller i sig ska Du uppsöka läkare för undersökning.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: