Ange ditt sökord

Annons:

Röda, torra märken med klåda

Hej. Jag är en tjej som under ungefär en vecka har fått konstiga torra utslag över kroppen. Främst på mage/bröst/sidor men även på rygg och ben. Dessa ser väldigt irriterade ut, huden flagar och de kliar väldigt. Har också klåda i hårbotten. Vill inte fråga vänner eller släktingar och vet inte vem jag skall gå till annars, läkare, ungdomsmottagning eller liknande. Har även funnit ett litet djur (insekt?) som jag först trodde var en loppa eller liknande, men när jag letat upp dem på nätet genom Google.se så blev jag osäker. Jag tror den var liknande iaf.
Har varit sjuk på sista tiden med rethosta, täppt näsa men utan feber.
Har även haft mens inom den senaste veckan om detta kan ha något med saken att göra, inte för att något liknande hänt förut, men ändå.
Tacksam för svar!

Konstiga utslag på kroppen är en utmaning för läkarvetenskapen. Många gånger vid virusinfektioner är det inte alltför ovanligt att man kan ha olika sorters hudutslag (tänk bara på de olika sorters barnsjukomarna som mässling, röda hund mm). Det finns en sjukdom som heter pityriasis rosea (kallas ibland på svenska för fjällros eller 6 veckors klåda) som ger typiska utslag på bålen och bara lite ut på armar och ben. Utslagen är lite rosa-röda i färgen, kliar ofta och kommer i perioder. Vanligare höst och vår. Den är självövergående, men det kan ta några veckor.
Jag tror inte att Din mens eller det funna djuret har nåt med saken att göra, ifall Du inte sovit över på nåt "skruttit ställe" eller varit ute och "luffat". Blir Du inte bättre i Dina utslag eller om infektionen/febern håller i sig ska Du uppsöka läkare för undersökning.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!