Ange ditt sökord

Annons:

Röda smalben

Bäste Dermatolog.
Min lilla åkomma har hittills bara gett mig besvär upp till knäskålen. Det hela startar med röda prickar som utvecklas till en utbredd rodnad, med sporadisk kläda. Rodnad kan vara något upphöjd och fjällig samt variera i storlek och kulörstyrka (rödhet).
Symptomen har vid närmare eftertanke även föregåtts av röda prickar i hålfoten.
Allt inom loppet av 5 månader.
Jag är född 1956.
Med vänlig hälsning,
Bengt L.

Röda underben kan bero på många olika orsaker. Då det både är rött, torrt och med fjällning låter det som eksemartade besvär.
Då det sitter på underbenet, bör man tänka på det som kallas hypostatiskt eksem, dvs att benet tenderar att svullna, man har ofta åderbråck och sen får man eksembesvär. Behandlingen är mjukgörare, ofta en kortisonkräm mot eksemet. Det viktigaste är dock att komma åt bensvullnaden med stödstrumpor/lindning ev kombinerat med urindrivande tabletter.
Då det föregicks av prickar i hålfoten, kan man även tänka sig en spridande fotsvampsinfektion eller en psoriasisvariant, men det är mer långsökt. Är benet bara rött utan direkt fjällning kan man även tänka sig en fästingsorsakad Borreliainfektion.
Jag tycker det är bäst att Du visar upp Ditt ben för Din husläkare/vårdcentral, så får de göra en bedömning.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: