Ange ditt sökord

Annons:

Röda smalben

Bäste Dermatolog.
Min lilla åkomma har hittills bara gett mig besvär upp till knäskålen. Det hela startar med röda prickar som utvecklas till en utbredd rodnad, med sporadisk kläda. Rodnad kan vara något upphöjd och fjällig samt variera i storlek och kulörstyrka (rödhet).
Symptomen har vid närmare eftertanke även föregåtts av röda prickar i hålfoten.
Allt inom loppet av 5 månader.
Jag är född 1956.
Med vänlig hälsning,
Bengt L.

Röda underben kan bero på många olika orsaker. Då det både är rött, torrt och med fjällning låter det som eksemartade besvär.
Då det sitter på underbenet, bör man tänka på det som kallas hypostatiskt eksem, dvs att benet tenderar att svullna, man har ofta åderbråck och sen får man eksembesvär. Behandlingen är mjukgörare, ofta en kortisonkräm mot eksemet. Det viktigaste är dock att komma åt bensvullnaden med stödstrumpor/lindning ev kombinerat med urindrivande tabletter.
Då det föregicks av prickar i hålfoten, kan man även tänka sig en spridande fotsvampsinfektion eller en psoriasisvariant, men det är mer långsökt. Är benet bara rött utan direkt fjällning kan man även tänka sig en fästingsorsakad Borreliainfektion.
Jag tycker det är bäst att Du visar upp Ditt ben för Din husläkare/vårdcentral, så får de göra en bedömning.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!