Ange ditt sökord

Annons:

Röda små utslag över kroppen

Hej,
Jag hoppas få lite vägledning gällande vad jag ska göra med en del utslag jag fått på kroppen.
(Jag är 28 år och tränar och duschar en hel del - upp till 2ggr om dagen).
Det började med ett litet rött utslag i nacken, men nu har jag fått små röda utslag, lite upphöjda med torr och skrovlig yta. Det kommer bara fler och fler och det är väldigt oroväckande. Jag solar ganska mycket solarium, men utslagen har uppstått för endast tre veckor sedan. Vissa är större än andra och en del mer torra än andra.
De kliar inte, men det ser ganska otrevligt ut. Jag börjar bli helt prickig, framför allt på baksidan av ryggen, på magen, ljumskar och på låren.

Jag hoppas att ni kan ge mig råd.
Tack snälla på förhand!
Charlotte

Dina besvär som Du beskriver dem låter eksemartade. Man kan tänka sig antingen det man kallar nummulärt eksem (mynteksem) som man tror bror på en uttorkning av huden med rubbad mikroflora. Receptet är oftast att duscha mindre, använda hellre en duscholja och inte vanlig uttorkande tvål (tex Ph5 Eucerin eller ACO) och rikligt med mjukgörare efter duschen.
Man skulle ev kunna tänka sig att det är pityriasis versicolor, dvs "solariesvamp", en jästsvampsinfektion. Om du solar blir det oftast som spridda, ljusare fläckar mot den solariebrunare huden. Är det detta, kan Du använda ett mjällschampo modell Ketoson eller Fungoral. Fukta huden, massera in hårschampot, låt verka i 3-5 minuter och sen duscha bort det. Gör det dagligen i 5 dar, sen underhåll varannan vecka. Din fläckighet kvarstår tills Du solar ordentligt nästa gång, även om infektionen är borta. Hjälper inte detta bör en läkare få titta på Dina utslag.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: