Ange ditt sökord

Annons:

Röda små utslag över kroppen

Hej,
Jag hoppas få lite vägledning gällande vad jag ska göra med en del utslag jag fått på kroppen.
(Jag är 28 år och tränar och duschar en hel del - upp till 2ggr om dagen).
Det började med ett litet rött utslag i nacken, men nu har jag fått små röda utslag, lite upphöjda med torr och skrovlig yta. Det kommer bara fler och fler och det är väldigt oroväckande. Jag solar ganska mycket solarium, men utslagen har uppstått för endast tre veckor sedan. Vissa är större än andra och en del mer torra än andra.
De kliar inte, men det ser ganska otrevligt ut. Jag börjar bli helt prickig, framför allt på baksidan av ryggen, på magen, ljumskar och på låren.

Jag hoppas att ni kan ge mig råd.
Tack snälla på förhand!
Charlotte

Dina besvär som Du beskriver dem låter eksemartade. Man kan tänka sig antingen det man kallar nummulärt eksem (mynteksem) som man tror bror på en uttorkning av huden med rubbad mikroflora. Receptet är oftast att duscha mindre, använda hellre en duscholja och inte vanlig uttorkande tvål (tex Ph5 Eucerin eller ACO) och rikligt med mjukgörare efter duschen.
Man skulle ev kunna tänka sig att det är pityriasis versicolor, dvs "solariesvamp", en jästsvampsinfektion. Om du solar blir det oftast som spridda, ljusare fläckar mot den solariebrunare huden. Är det detta, kan Du använda ett mjällschampo modell Ketoson eller Fungoral. Fukta huden, massera in hårschampot, låt verka i 3-5 minuter och sen duscha bort det. Gör det dagligen i 5 dar, sen underhåll varannan vecka. Din fläckighet kvarstår tills Du solar ordentligt nästa gång, även om infektionen är borta. Hjälper inte detta bör en läkare få titta på Dina utslag.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!