Ange ditt sökord

Annons:

Röda märken, torrfläckar och självsprickor

Hej!
Jag får mycket lätt "rödmärken", ser också ut som s.k. sugmärken på händer, armar och ansikte vid mycket lätt slag eller tryck mot huden, men inte någon annan stans på kroppen. Har haft så ett antal år men det verkar som att det har blivit kännsligare på senare tid.
Vad är detta? Finns något att göra åt det?

Har också sedan många år problem med torra hudfläckar på fingertoppar och handflator med självsprickor som följd. Fläckarna försvinner och kan vara borta några veckor och upp till någon månad för att sedan komma tillbaka. Just nu är det som mest besvärligt i tumgreppen. Är detta någon form av psoriasis?

Går det att bota eller vad kan göras för att lindra de smärtsamma självsprickorna?
Finns det något samband med ovan beskrivna "Rödmärken"?

Hej!
De röda fläckarna är antagligen ytliga hudblödningar. De uppstår just vid tunn hud på utsatta ställen. Huden blir tunnare med tiden och då ligger de ytliga blodkärlen närmare ytan. Tyvärr är det inte mycket att göra åt detta.
De torra hudpartierna kan man behandla flitigt med mjukgörande, om inte det hjälper behövs kortisonsalvor, oftast av en starkare sort än den som är receptfri. Om det är psoriasis går bara att avgöra med en bedömning hos läkare. Det kan även då vara svårt ibland att skilja på psoriasis och eksem. Behandlingen blir ungefär densamma. Om självsprickorna är besvärliga, kan du köpa sk compeed eller duodermplattor på Apoteket, de ligger som en skyddande extra hud på sprickan och går att det kan läka. Under tiden gör det mindre ont.
Samband med rödmärken finns det knappast, utom möjligen att huden är torrare och tunnare med åren, samt om du har ett arbete /fritidssysselsättning som både ger slag på huden som ger röda märken, och nöter på huden så det blir eksem.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!