Ange ditt sökord

Annons:

Röda märken, torrfläckar och självsprickor

Hej!
Jag får mycket lätt "rödmärken", ser också ut som s.k. sugmärken på händer, armar och ansikte vid mycket lätt slag eller tryck mot huden, men inte någon annan stans på kroppen. Har haft så ett antal år men det verkar som att det har blivit kännsligare på senare tid.
Vad är detta? Finns något att göra åt det?

Har också sedan många år problem med torra hudfläckar på fingertoppar och handflator med självsprickor som följd. Fläckarna försvinner och kan vara borta några veckor och upp till någon månad för att sedan komma tillbaka. Just nu är det som mest besvärligt i tumgreppen. Är detta någon form av psoriasis?

Går det att bota eller vad kan göras för att lindra de smärtsamma självsprickorna?
Finns det något samband med ovan beskrivna "Rödmärken"?

Hej!
De röda fläckarna är antagligen ytliga hudblödningar. De uppstår just vid tunn hud på utsatta ställen. Huden blir tunnare med tiden och då ligger de ytliga blodkärlen närmare ytan. Tyvärr är det inte mycket att göra åt detta.
De torra hudpartierna kan man behandla flitigt med mjukgörande, om inte det hjälper behövs kortisonsalvor, oftast av en starkare sort än den som är receptfri. Om det är psoriasis går bara att avgöra med en bedömning hos läkare. Det kan även då vara svårt ibland att skilja på psoriasis och eksem. Behandlingen blir ungefär densamma. Om självsprickorna är besvärliga, kan du köpa sk compeed eller duodermplattor på Apoteket, de ligger som en skyddande extra hud på sprickan och går att det kan läka. Under tiden gör det mindre ont.
Samband med rödmärken finns det knappast, utom möjligen att huden är torrare och tunnare med åren, samt om du har ett arbete /fritidssysselsättning som både ger slag på huden som ger röda märken, och nöter på huden så det blir eksem.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: