Ange ditt sökord

Annons:

Röda knottror med vätska

Hej

Hittade er sida då jag var ute och letade information om vad det kan vara för slags eksem eller utslag jag har. Jag har sökt bland besvarade frågor men inte lyckats få ett bra svar på den frågan, däremot fick jag veta en del annat nyttigt.

Jag har sen kanske 6-8 år problem med återkommande utslag i ansiktet. De yttrar sig som röda små knottror som om jag försöker “klämma” dem är fyllda med en klar vätska, aldrig varande. Det är definitivt inte acne, jag har visserligen fet hy i T-zonen men finnar får jag ytterst sällan. Knottrorna brukar mest finnas på kinder, panna, haka och näsa, men enstaka dyker upp på andra ställen i ansiktet och hals/nacke. Oftast har jag också en allmän rodnad i pannan och kring näsvingarna. Emellanåt får jag också allmänt röd och flagande hud i hela ansiktet tillsammans med knottrorna, det ser precis ut som om jag bränt mig i solen. Flagandet brukar vara värst mellan ögonbrynen och lite uppåt/utåt, på näsan och på hakan. Knottrorna är små men varierar lite i storlek, från att det ryms ett tjugo-trettiotal på en kvadratcentimeter, till något som storleksmässigt liknar en liten finne. Vissa är mer upphöjda och andra plattare, de senare går inte “klämma”. De kliar ibland och knottrorna kan också vara smärtsamma då de verkar tänja ut tunn hud.

Jag har bara hittat en klar utlösande faktor till utslagen, och det är om jag slarvar med att smörja in mig, men utslagen kommer även när jag sköter det. Jag har inte heller hittat någon bra behandling för problemet, fast jag provat diverse krämer, kortison och fungoral. Jag använder smink i ansiktet nästan dagligen, men utslagen blir värre under perioder jag inte har smink så det kan inte vara orsaken. Jag har oftare utslag än inte alls, men intensiteten varierar. När de kommer kan det ta en eller ett par veckor att få huden normal igen, men sen dröjer det ofta bara några dar så börjar det om.

Jag har aldrig sökt läkare för de här problemen eftersom det tar så lång tid att få en tid på vårdcentralen att man aldrig kan veta om man har utslag just då. Dessutom är väntetiden till hudkliniken flera år.

Jag har litegrann funderat över mjälleksem eller kanske rosacea men tycker inget av det stämmer riktigt. Min mamma har ganska nyligen fått diagnosen rosacea, men hon ser ut som det klassiska exemplen man kan se på bilder och det gör inte jag. Hon har dessutom inte samma sorts hy som jag, hon tål t ex sol mycket bra. Mamma har också psoriasis, vilket jag också tror jag har även om jag aldrig fått det konstaterat.

Vad kan det här vara? Är det rosacea eller seborroiskt eksem eller en blandning eller något helt annat?

/Monica

Lite bakgrundsfakta
När huden är normal har jag en fin ljus, genomskinlig hy med blandhy och halvstora porer på näsa och mitt fram på kinderna.
Jag är väldigt solkänslig så jag solar inte alls och har så inte gjort på nästan 15 år.
Jag äter antihistamin året runt för diverse överkänsligheter: jag reagerar på en del födoämnen med slemhinne- och magbesvär, reagerar på pollen med vanliga “hösnuvesymptom”, tål inte lukter, huden tål inte parfymer osv. Jag har gjort pricktest som inte visar på några allergier.
Jag smörjer in mig med Propyless på dagtid och ett ordentligt lager Essex kräm till natten.
Det smink, rengöringmedel, ansiktsvatten mm jag använder är allt oparfymerat.
Jag har också vad som enligt er hemsida verkar vara keratosis pilaris, framförallt på baksidan av underarmarna men också på underbenen.
För många år sedan fick jag av en läkare veta att jag hade seborré i hårbotten. Jag får fortfarande problem ibland, men det brukar räcka med Fungoral ett par gånger så håller det sig borta i upp mot ett år. Ibland har jag också någon annan typ av eksemförändring i hårbotten, torra, mycket små flagor. Jag har också någon form av eksem i öronen.

Jag tror att du har både seborroiskt eksem med rodnad och fjällning kring näsvingar och ögonbryn samt också en rosacea med papler spritt inom framförallt centrala delen av ansiktet. Det går inte heller att helt utesluta psoriasis som ibland kan påtagligt likna seborroiskt eksem vid lokalisation i ansiktet. Vi hudläkare brukar kalla denna blandbild för "sebboriasis". "Eksem" i öronen är ofta psoriasis. Om man har både seborroiskt eksem och Rosacea kan behandlingen vara väl så svår, då fungoral schampoo ofta retar huden i ansiktet påtagligt. Du skulle pröva en kräm lokalt innehållande metronidazol eller azealinsyra mot rosacea. Bägge dessa är receptbelagda.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 februari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: