Ange ditt sökord

Annons:

Röda knottror med vätska – komplettering

Hej

Jag skickade in ” Röda knottror med vätska” 2004-02-04, men kom på att jag missat en sak som kanske kan vara relevant. Knottrorna eller vad man nu ska kalla dem kommer inte på den del av huden där jag har större porer och fetare hy, utan brukar koncentrera sig strax utanför. Jag är 38 år.

Tidigare inskickat:
Hittade er sida då jag var ute och letade information om vad det kan vara för slags eksem eller utslag jag har. Jag har sökt bland besvarade frågor men inte lyckats få ett bra svar på den frågan, däremot fick jag veta en del annat nyttigt.

Jag har sen kanske 6-8 år problem med återkommande utslag i ansiktet. De yttrar sig som röda små knottror som om jag försöker "klämma" dem är fyllda med en klar vätska, aldrig varande. Det är definitivt inte acne, jag har visserligen fet hy i T-zonen men finnar får jag ytterst sällan. Knottrorna brukar mest finnas på kinder, panna, haka och näsa, men enstaka dyker upp på andra ställen i ansiktet och hals/nacke. Oftast har jag också en allmän rodnad i pannan och kring näsvingarna. Emellanåt får jag också allmänt röd och flagande hud i hela ansiktet tillsammans med knottrorna, det ser precis ut som om jag bränt mig i solen. Flagandet brukar vara värst mellan ögonbrynen och lite uppåt/utåt, på näsan och på hakan. Knottrorna är små men varierar lite i storlek, från att det ryms ett tjugo-trettiotal på en kvadratcentimeter, till något som storleksmässigt liknar en liten finne. Vissa är mer upphöjda och andra plattare, de senare går inte "klämma". De kliar ibland och knottrorna kan också vara smärtsamma då de verkar tänja ut tunn hud.

Jag har bara hittat en klar utlösande faktor till utslagen, och det är om jag slarvar med att smörja in mig, men utslagen kommer även när jag sköter det. Jag har inte heller hittat någon bra behandling för problemet, fast jag provat diverse krämer, kortison och fungoral. Jag använder smink i ansiktet nästan dagligen, men utslagen blir värre under perioder jag inte har smink så det kan inte vara orsaken. Jag har oftare utslag än inte alls, men intensiteten varierar. När de kommer kan det ta en eller ett par veckor att få huden normal igen, men sen dröjer det ofta bara några dar så börjar det om.

Jag har aldrig sökt läkare för de här problemen eftersom det tar så lång tid att få en tid på vårdcentralen att man aldrig kan veta om man har utslag just då. Dessutom är väntetiden till hudkliniken flera år.

Jag har litegrann funderat över mjälleksem eller kanske rosacea men tycker inget av det stämmer riktigt. Min mamma har ganska nyligen fått diagnosen rosacea, men hon ser ut som det klassiska exemplen man kan se på bilder och det gör inte jag. Hon har dessutom inte samma sorts hy som jag, hon tål t ex sol mycket bra. Mamma har också psoriasis, vilket jag också tror jag har även om jag aldrig fått det konstaterat.

Vad kan det här vara? Är det rosacea eller seborroiskt eksem eller en blandning eller något helt annat?

/Monica

Lite bakgrundsfakta
När huden är normal har jag en fin ljus, genomskinlig hy med blandhy och halvstora porer på näsa och mitt fram på kinderna.
Jag är väldigt solkänslig så jag solar inte alls och har så inte gjort på nästan 15 år.
Jag äter antihistamin året runt för diverse överkänsligheter: jag reagerar på en del födoämnen med slemhinne- och magbesvär, reagerar på pollen med vanliga "hösnuvesymptom", tål inte lukter, huden tål inte parfymer osv. Jag har gjort pricktest som inte visar på några allergier.
Jag smörjer in mig med Propyless på dagtid och ett ordentligt lager Essex kräm till natten.
Det smink, rengöringmedel, ansiktsvatten mm jag använder är allt oparfymerat.
Jag har också vad som enligt er hemsida verkar vara keratosis pilaris, framförallt på baksidan av underarmarna men också på underbenen.
För många år sedan fick jag av en läkare veta att jag hade seborré i hårbotten. Jag får fortfarande problem ibland, men det brukar räcka med Fungoral ett par gånger så håller det sig borta i upp mot ett år. Ibland har jag också någon annan typ av eksemförändring i hårbotten, torra, mycket små flagor. Jag har också någon form av eksem i öronen.

Se mitt tidigare svar. Detta stämmer bra med Rosacea och seborroiskt eksem samtidigt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 februari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!