Ange ditt sökord

Annons:

Röda kliande utslag på händer, armbågar och fötter

Hej!

Jag har letat bland svaren men inte hittat något som stämmer.

Problemen började helt plötsligt en morgon med flera små röda kliande prickar på ovansidan av händerna, på armbågarna och på ovansidan av fötterna samt på baksidan av hälarna. Efter ett par dagar hade flera av prickarna vuxit i storlek till mellan 5 och 15 mm medans andra fortfarande var lika små. Inga utslag finns på händernas insida, armvecken eller undersidan av fötterna.

Prickarna/fläckarna är röda, aningen upphöjda, lite hårda (speciellet dom mindre) men verkar inte innehålla vätska. Dom kliar olika mycket men klådan är inte speciellt besvärande.

Alla verkar sitta där huden är tunn och nära en led/ett ben. T.ex. på knogarna, armbågarna, ovansidan av stortåleden (knölen).

Nån gissning om vad det kan vara?

Om utslagen inte har kommit i samband med infektion/förkylning och inte beror på något nytt läkemedel som Du ätit, skulle det kanske kunna stämma med Lichen ruber planus? En ganska vanlig hudsjukdom som oftast sitter på underarmar och underben, men sitter ibland även i munslemhinnan och i underlivet. Utslagen är små knottror som gärna blir lite blåvioletta i färgtonen och inte åt rosa-rött. Varierande grad av klåda. Brukar spontanläka, men kan ta månader. En starkare kortisonkräm brukar lindra och göra att utslagen går över snabbare. Man skulle eventuellt även kunna tänka sig guttat psoriasis (småprickig psoriasis som oftast kommer efter en halsfluss). Stämmer Dina utslag inte med min beskrivning och de inte går över, bör Du kanske visa upp dem för en läkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: