Ange ditt sökord

Annons:

Röda kliande utslag på händer, armbågar och fötter

Hej!

Jag har letat bland svaren men inte hittat något som stämmer.

Problemen började helt plötsligt en morgon med flera små röda kliande prickar på ovansidan av händerna, på armbågarna och på ovansidan av fötterna samt på baksidan av hälarna. Efter ett par dagar hade flera av prickarna vuxit i storlek till mellan 5 och 15 mm medans andra fortfarande var lika små. Inga utslag finns på händernas insida, armvecken eller undersidan av fötterna.

Prickarna/fläckarna är röda, aningen upphöjda, lite hårda (speciellet dom mindre) men verkar inte innehålla vätska. Dom kliar olika mycket men klådan är inte speciellt besvärande.

Alla verkar sitta där huden är tunn och nära en led/ett ben. T.ex. på knogarna, armbågarna, ovansidan av stortåleden (knölen).

Nån gissning om vad det kan vara?

Om utslagen inte har kommit i samband med infektion/förkylning och inte beror på något nytt läkemedel som Du ätit, skulle det kanske kunna stämma med Lichen ruber planus? En ganska vanlig hudsjukdom som oftast sitter på underarmar och underben, men sitter ibland även i munslemhinnan och i underlivet. Utslagen är små knottror som gärna blir lite blåvioletta i färgtonen och inte åt rosa-rött. Varierande grad av klåda. Brukar spontanläka, men kan ta månader. En starkare kortisonkräm brukar lindra och göra att utslagen går över snabbare. Man skulle eventuellt även kunna tänka sig guttat psoriasis (småprickig psoriasis som oftast kommer efter en halsfluss). Stämmer Dina utslag inte med min beskrivning och de inte går över, bör Du kanske visa upp dem för en läkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!