Ange ditt sökord

Annons:

Röda, kliande områden i ansiktet

Hej!

Är en tjej på 24 år. Jag har haft eksem i hela mitt liv men det har blivit mycket bättre med åren. De senaste 5 månaderna tillbaka så har jag fått som röda områden som kliar jättemycket. Huden blir väldigt hård på de områdena och lite svullen. När jag tittar väldigt nära så ser jag även små hål i huden (pormaskar?). Sedan kan det gå ca 2 dagar så är det helt borta, sedan någon dag senare så är det helt plötsligt tillbaka.

Ju mer jag smörjer in ansiktet ju mer irriterande blir det. Jag tvättar inte ansiktet ofta och smörjer mig med Elocon, Propyless, Repair och vanlig Vaselin Insitive Care. Detta börjar bli väldigt jobbigt när det kliar så mycket på dessa områden (runt mun och näsa, runt samma områden ). Precis på samma ställen hela tiden! Så fort något stöter mot mitt ansiktet så "kryper och kliar det ". Vad kan jag göra för att förbättra detta?

Vore tacksam för svar!

Elocon är en stark kortisonkräm som ska undvikas helt till ansiktet om inte mycket speciella skäl finns. Ibland (om man använder Elocon till ansiktet) kan man få det man kallar för rosacea eller perioral dermatit, som ter sig som rodnad och "finnar" i ansiktet. Ju mer kortison man använder i ansiktet, ju bättre för stunden blir det, men besvären kommer snabbt tillbaka 7-resor-värre. Enda sättet är att trappa ut kortisonet och ofta behandla med speciella tabletter som ges mot acnebesvär (sk tetracykliner). Känns det som att det är här Du hamnat, tycker jag Du diskuterar med Din distrikts-/husläkare för att få hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!