Ange ditt sökord

Annons:

Röda kinder, hjälp!

Hej Doktorn,
jag är 16 år och har ett STORT problem. 24 timmar om dygnet går jag runt med röda kinder (ej knallröda men ljusröda, då och då medelröda). Jag har haft det i ett par år. I 7:an så rodnade jag varje gång när jag höll föredrag. Nu ska jag börja mitt andra år på gymnasiet och är lite nervös vid muntliga föredrag men rodnar inte längre, blir lite varmt bara (sen 3 år tillbaka).
Jag känner alltid när jag rodnar – jag får “värmerysning” i kroppen och blir varm. Det händer även ibland när jag inte ens skäms för nåt. Fattar inte varför det uppstår! Blir också röd då det är varmt inomhus fast då vet jag inte om det är på grund av värmen eller om det är en rodnad som uppstår. Jag blir VÄLDIGT irriterad på det. Vill vara som andra människor; ha normala kinder.

Varför blir det så, varför uppstår rodnad från ingenstans och för nåt som man inte ens skäms över?

Finns det nåt läkemedel som kan minska rodnanden på kinderna eller få bort det överhuvudtaget? (Alltså går det att få helt normala kinder som alla andra. VILL EJ ha ett svar där du skriver det är normalt. Undrar bara om det finns nåt som hjälper att få bort detta från kroppen för jag blir väldigt irriterad på det.)

Tacksam för din hjälp!

Vi människor har ju ett invecklat system för reglering av huden, dess blodkärl, svettning, hjärtklappning, rodnad bland annat. Hur känsliga delar av detta invecklade system är beror ofta på ärftliga faktorer.
Jag måste ju få skriva som det är att detta är vanligt och inte tecken på någon sjukdom. Tyvärr finns inget bra ofarligt läkemedel mot rodnad och röda kinder.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: