Ange ditt sökord

Annons:

Röda kinder ett stort problem

Hej!
Är en tjej på 25 år som har ett problem. Jag har väldigt röda kinder som förvärras när jag blir varm eller kall, då blir jag närmast lilablå om kinderna. Det började nog i 5-6 års åldern. Var ett eksembarn. Har inget eksem idag men väldigt känslig hy! Vill främst veta vad detta är och om det går att göra något åt det. Har läst om laser och klinisk ljusbehandling – hjälper detta?
Snälla, väntar på svar så jag har svar till alla de som frågar varför jag jämt är röd i ansiktet.
mvh rödisen

Hej!
Den typ av rodnad som du beskriver har med blodkärlens olika vidgning att göra. Man brukar förklara det med att blodkärlen är "labila" dvs har lätt att både vidga och dra ihop sig. Delvis är ju detta vad de ska göra, vidga ut sig för att avge värme till omgivningen när du är varm och dra ihop sig för att spara det varma blodet inne i kroppen när du är kall. Den här typen av rodnad kan man nog ej komma åt så bra med laser, som däremot lämpar sig bra för avgränsade röda fläckar som sitter där hela tiden. Det du kan göra är i första hand att sköta om huden med mjukgörande krämer, eftersom den blir ännu känsligare av att vara torr och fnasig. För att få detta riktigt bedömt tycker jag att du bör få träffa en hudspecialist, alltså be om remiss hos din husläkare, för att få problemet bedömt av någon som ser på det eftersom du har mycket besvär.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: