Ange ditt sökord

Annons:

Röda fläckar på magen

Tjo!
Är en kille på 24 år som sedan en tid (2-3 månader typ, kanske lite längre) har haft röda-ljusbruna fläckar på magen. Det började med 3-4 stycken stora som 50-öringar, och nu har det kommit ett helt gäng till som är lite mindre. De sträcker sig från nedre delen av magen upp till bröstkorgen. Huden på fläckarna känns lite hårdare/torrare än resten av huden på magen. Fläckarna kliar också en del när jag tex svettas eller solar, annars känns dom inte alls.
Jag gillar dom inte alls och vill bli av med dom till varje pris. Har tänkt gå till vårdcentralen och kolla, men jag ville höra vad ni hade att säga om saken först. (köerna till en hudspecialist där jag bor är störtlånga)
För 2 år sen var jag utomlands en längre period (6 månader) och under den tiden brände jag mig ganska duktigt i solen ett par gånger - kan det ha nåt med det att göra?
Vet ni vad det är? Hur blir jag av med det? Kan det vara farligt att sola med fläckarna?
//

Hej!
Man kan nästan bara gissa utifrån en skriftlig beskrivning, men det låter som pityriasis versicolor och du kan läsa samt jämföra bild i dermatologens patientinformation. PV orsakas av en jästsvamp som även finns normalt på huden. PV kan behandlas med tex cortimyk/selsun/pevaryl liniment/Fungoralschampo vilka samtliga finns receptfritt på Apoteket. Det kan komma tillbaka men då får man behandla igen.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: