Ange ditt sökord

Annons:

Röda “blemmor” med blåsor i efter insjöbad

Hej!
Jag är en tjej på 33 år som i tiotalet år har besvärats av utslag och klåda i samband med badsäsongen på sommaren. Jag får någon dag efter badet svår klåda och irriterade röda blemmor som brukar börja på brösten och bålen där huden är som tunnast/finast och mest osolad. Sedan sprider utslaget sig även till delar som är solade, tex kryper upp på halsen och upp i ansiktet. Det blir efterhand vätskefyllda blåsor som kliar enormt och sedan torkar ihop/rivs av och blir till sår. Jag har varit på hudläkarmottagning, där jag fått stark salva och mjukgörande att behandla det med, vilket lindrar klåda och gör att det försvinner snabbare. Men vad det kommer av och vad det egentligen är kunde de inte svara på! Hoppet står nu till att ni kan identifiera vad det kommer av och om det är någon del av sommarens badsäsong som jag borde kunna njuta?

Har Du redan varit på bedömning på en hudläkarmottagning, där de dessutom sett hur utslagen ser ut, är det svårt som web-läkare att ännu bättre kunna hjälpa Dig.

Vad man kan tänka på är ifall utslagen är kopplade till sommarhalvåret och mer är utlösta av själva solen, så skulle jag förorda att göra ett ljustest för att se ifall det egentligen är solljuset som utlöser besvären (och inte själva badandet). Kan göras på många hudkliniker.

Sen vid Dina besvär bör man nog ta ett hudprov, för att se ifall man kan få mer information om vilken typ av reaktion det blir i huden (eksem, toxisk, blåsbildning mm?).

Sen kan man överväga en annan diagnos framförallt ifall badandet sker i insjö, är att Du är allergisk mot en typ av "svensk variant av sötvattens-snäckfeber" från andfåglar (ej smittsam, men kan ge upphov till starkt kliande hudbesvär) så kallad Cercaria-dermatit. Ger efter bad ganska snabbt starkt kliande småprickigt spritt utslag, som ofta kan bli infekterat.

För att kunna hjälpa Dig ytterligare krävs att Du vid besvär intensifierar Din kontakt med Din hudklinik, som vid behov får utreda Dig ytterligare. Beroende på diagnos, kan man ge ytterligare vägledning.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: