Ange ditt sökord

Annons:

Röd kind och hudbiopsi

Jag har sedan i våras ytliga blodkärl på vänster kind som yttrar sig dels i rodnad när jag blir varm, dels i tydliga blodkärlsutvidningar i form av fläckar och spindelnätsliknande streck och punkter. Det uppkom först dagen efter att jag tagit en promenad i solen och har sedan dess förvärrats varje dag som jag gått ut. En hudläkare har tittat på det och han trodde inte att det var rosacea, men kunde inte utesluta det helt. Hans gissning var soleksem eller discoid erythematodes och jag fick en treveckorskur med Betnovat, som inte har haft någon effekt. Nästa steg, säger han, är en hudbiopsi från kinden och min fråga är: vad kan en sådan säga? Hur troligt är det att han kan ställa en diagnos utifrån den och vilka hudåkommor kan han utesluta? Ungefär hur lång tid tar det innan själva biopsistället läker ihop. (Det skulle röra sig om 3 mm.) Om biopsin inte ger ett svar, finns det då något annat man kan göra för att ställa diagnos?
Eftersom detta blir lite sämre för varje dag, är jag mycket orolig och skulle bli mycket tacksam för ett svar.

En hudbiopsi kan mycket ofta ge vägledning till rätt diagnos. Man kan med en hudbiospsi ofta skilja mellan discoid lupus, rosacea och soleksem. Vidare ger ju förlopppet av hudsjukdomen ofta så småningom diagnos. Soleksem blir ju bättre framåt hösten och discoid lupus också medan rosacea kan förvärras. Såret efter en 3 mm hudbiopsi läker helt på 2 veckor. Effekt av given behandling ger också vägledning till diagnos.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 16 augusti, 2003 Publicerad: 16 augusti, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: