Ange ditt sökord

Annons:

Röd hud efter rökstopp?

Sedan jag slutade röka för en dryg månad sedan har jag i flera veckor haft problem med att huden rodnar kraftigt och kliar vid olika tillfällen, särskilt efter torkning efter dusch. Trodde först det var någon allergi eller överanvändning av tvål, men rodnaden/klådan verkar utlösas av värme.
Jag blir blossande röd över bröstet och magen, samt fläckvis på rygg, ben och armar. Det försvinner dock som regel efter 10-15 minuter. De senaste dagarna har det börjat komma i ansiktet också, främst runt näsa och mun.
Fuktkräm hjälper inte. Det svalkar visserligen, men huden känns inte alls torr.
Beror detta på att jag slutat använda nikotin (efter långvarig storkonsumtion), och vad är det i så fall som händer i kroppen? Hur länge håller det i sig, och kan det behandlas på något sätt?

Hej! Det låter inte som om detta beror på rökstopp. Det kan röra sig om en form av urticaria (nässelutslag). Det kan du läsa om på hemsidan, dermatologens patientinformation. Antihistaminer har ofta god effekt.
FN

Urticaria (nässelutslag) i dermatologens patientinformation

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: