Ange ditt sökord

Annons:

Råd för att lindra besvär vid vätskande eksem?

Jag hade böjveckseksem när jag var liten och fick då inte ha pälsdjur för risk för att få astma och andra besvär, det försvann dock vid sex års ålder och har inte haft besvär förrän tre sommrar tillbaka. Det sitter på händerna och är som vätskefyllda blåsor som egentligen inte kliar men irriterar eftersom det känns obehagligt bara jag ska skriva eller röra vid något annat med mina händer.

Jag har fått Elocon innan då när det började men det har inte hjälpt men läkarna har inte kunna säga vad det är mer än atopiskt eksem och har inga förklaringar eller nåt annat förslag till läkemedel åt vad jag ska göra åt det, men jag har kollat lite om just atopiskt eksem och det verkar inte stämma. Inte nog med att det är som vätskefyllda blåsor, när dom sen spricker så varar det och sen torkas huden ut och flagnar.

Jag har väldig torr hud i övrigt och har smått problem med allergier på sommrarna men eksemet kommer vilken årstid som helst. Jag smörjer nu ganska ofta med mjukgörande men inte med korisonsalvor eftersom det är uttorkande och är väldigt obehagligt. Ibland får jag såna besvär att jag inte kan göra någonting vilket är väldigt jobbigt - till och med att tvätta händerna är obehagligt, jag kan inte göra någonting mer än att sitta stilla med händerna och inte hålla dom ihop.

Jag duschar inte mer än nödvändigt och är inte överrenlig och tvättar händerna ofta. Jag utsätter dom inte heller för några kemikalier som skulle kunna vara en orsakande faktor men eksemet återkommer med jämna mellanrum och jag vet inte vad jag ska göra för att bli av med det. Jag har även väldigt torr hud vid hårfästet i pannan och i nacken men det är inte så stort besvär då jag kan låta bli att klia.

Eksem har jag haft sen jag var liten och är inte så allvarligt som då men det är väldigt irriterande och obehagligt och hade velat få svar på hur jag ska göra för att lindra mina besvär...

Hej!
En person som haft böjveckseksem som liten kan ofta få handeksem som vuxen, och det kan finnas ett samband mellan de två former du har haft även om man kan få handeksem utan att ha haft böjveckseksem också.
Den form av handeksem med blåsor som du beskriver kallas även vesikulöst handeksem, och är ofta svårbehandlat även med stark kortison. Det är också viktigt att utreda och ta ställning till eventuella kontaktallergier vilket görs med ett lapptest av olika ämnen på ryggen. Detta kan vara väldigt viktigt i samband med yrkesval.
Du behöver kontakt med en hudspecialist för ditt problem, så uppsök vårdcentralen för en remiss!
FN

Läs mer om allergier på www.allergi.nu

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!