Ange ditt sökord

Annons:

Råd ang makeup vid nickelallergi o schampo vid mjälleksem?

Jag är atopiker och har konstaterad nickelallergi och överkänslighet mot benzalkoniumklorid. Jag har provat det mesta när det gäller ögonmakeup men inget fungerar, inte ens ACOs nya serie. Jag lider jättemycket av detta och undrar om det finns något som jag skulle kunna använda? Är inte särskilt nickelkänslig i övrigt men huden runt ögonen verkar inte tåla något. Kan det gå över med tiden? Kan det vara något annat i makeupen som jag inte tål, det är ju så lite nickel i mascaran? Sen har jag problem med mjälleksem. Har använt betnovatlösning och bettamousse – som fungerar “sådär” – tillsammans med ett salongschampo för känslig hårbotten. Fick recept på fundanschampo och har använt det i tre veckor men hårbotten blev sju resor värre, varför då? Har tidigare provat vanligt mjällschampo med samma resultat. Det ligger som snö på axlarna och rasar hela tiden så man känner sig jätteofräsch. Har återgått till kortisonbehandlingen och undrar vad jag ska använda för schampo? Varför fungerar inte mjällschampo på mig? Hoppas på hjälp.

Tots din påvisade allergi mot nickel och annat ämne kan det ändå vara så att smink som mascara retar din torr känsliga hud runt ögonen utan att mascaran innehåller något ämne du är allergisk mot. Mascara innehåller normalt inte nickel. Tyvärr är nog det bästa att helt undvika smink just på grund av den retande effekten speciellt när du ska tvätta bort det.
Vid atopiskt eksem har man ofta besvär i hårbotten med klåda och fjällning men det är då en del i atopiskt eksem och inte mjälleksem. Kanske därför behandling mot mjälleksem inte hjälper dig så bra. Använd ett vanligt milt schampoo och kortisonkräm i hårbotten mot klådan, det hjälper nog bäst.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: