Ange ditt sökord

Annons:

Rätt diagnos?

Var igår på besök med vår 5-åring på hudklinik: “-Det där är inte allergi” sa hon utan att ens känna eller titta på tjejen “- det kan man inte få när man är så här gammal”…

Vi har en flicka som, när hon var baby, hade ont i magen och bajsade löst och med ett väldigt tryck. Fick bäras mycket. Hade vissa tillfällen med extremt lös avföring då gjordes “bajsprov” För övrigt var huden mjuk och len tills hon blev 2 år då fick hon eksem i armveck och runt halsen, sedan vid 2,5 år fick hon eksem runt ögonen – allergitest (blodprov) visade negativt.

Hade sedan fläckvist eksem, men sedan vid 4,5 år blev hela överkroppen knottrig och kliig. Även om ej knottrig så kliade det så till slut såg det ut som röda hund på ryggen. Har haft så nu till och från i ca 8 mån och vi har smort till och från med flutivate kortison och miniderm. Det känns lite olustigt att smörja så stora områden är det det? Även över sommaren var huden småknottrig.

Blir sämre vid infektion, för övrigt är det svårt att se när hon kliar mer eller mindre. Därför har min fundering varit allergi (mjölk el. annat födoämne), men kvinnan på hud ingav inte mycket förtroende med sitt svar. Det hon sa på slutet var “- om ni nu är så osäkra på smörja så kan ni få sola henne” (detta utan att känna på flickan). Vad anser ni? Bör vi sola henne i UVB-ljus + kortison. Eller ska vi köra bara smörjschema kortison?

Vad är nyttigast och bäst för vår flicka som inte gillar sjukhuset? Vill inte vända mig till hud igen efter deras bemötande. Det kändes lite som “vad gör ni här?”.

En annan fundering jag har är när jag läst dermatologens patientinformation hos er så fastnade jag på KLÅDA det är ungefär så hon ser ut på ryggen. Kan en 5-åring ha klåda? Detta pga några inre sjukdommar på njure el lever?
Är orolig över detta är det ngt vi bör kolla?

Det sista är ett inlägg jag läst hos er Ref-4872 ang. en tjej som haft klåda och sedan svinkoppor och sedan klåda. Där ni sa att det kanske var hårsäcksinflammation. Kan en 5-åring ha det (det lät rätt likt i symptom)? I somras hade hon nämligen svinkoppor och åt penicillin.

Sedan är hon som knottrig och torr och jag tycker jag också kliar lite (utan utslag men det kan nog vara psykologiskt). Just nu har hon blåsor i munnen och kanske i halsen – vill inte äta mer än flytande. Har också en liten bula eller blåsa, fast ej vattnig, på tån och en pytteliten röd bula på handen.

Snälla hjälp – vad är rätt att göra? Jag vill göra det som är rätt och bäst för henne.

Villrådig mamma.

På din beskrivning av din dotters symtom framkommer att hon med största sannolikhet har atopiskt eksem. Hon har torr hud, klåda och eksem sedan längre tid. Klåda kan upplevas av mycket små barn och självklart kan din dotter ha klåda. Risken för födoämnesallergi minskar ju äldre barnet blir. Har du själv märkt att hon kliar mer av något hon äter? Jag tycker du skall läsa om vår eksemskola och även den artikel vi har om atopiskt eksem på vår hemsida samt om atopiskt eksem i dermatologens patientinformation, där finns mycket bra information. Om du bor i en större stad bör det finnas möjlighet att du får komma till en eksemskola med din dotter.
Ljusbehandling kan vara litet knepigt när hon är så pass liten. Det ger man ibland men först bör man ge en ordentlig lokalbehandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: