Ange ditt sökord

Annons:

Pyoderma gangränosum

Har haft diagnosen ulcerös kolit i 6 år. Har i år opererat bort hela tjocktarmen, och har nu stomi. Har vid tre tillfällen under årens lopp drabbats av “sår”, som med tiden läkte. Men har nu fått ett stort sår runt stomin, som är mycket besvärligt. Har fått diagnosen pyoderma gangränosa, och nu vill jag veta allt om denna sjukdom: behandlingar, övergående el. kronisk,
prognos, måste jag äta kortison m.m.

Pyoderma gangränosum (PG) är ett så kallat "immunologiskt sår". PG kan uppkomma mycket snabbt helt spontant och ses vid inflammatorisk tarmsjukdom som ulcerös colit och Crohn´s sjukdom men även vid reumatisk sjukdom. Ibland kan PG upstå utan annan påvisbar sjukdom. Behandlingen riktas mot grundsjukdomen. Ofta behövs behandling med höga doser kortison. PG kring stomi är väl beskrivet och faktiskt ofta "litet snällare" att behandla än annan PG. Man kan försöka med lokalbehandling med stark kortisonkräm. Det finns även beskrivet annan lokalbehandling med immunomodulerande effekt. Om inte detta hjälper är alternativet kortison i tabletter. Det finns god chans att PG läker och ej kommer tillbaka. Om en försämring uppstår av grundsjukdomen kan PG återkomma.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: