Ange ditt sökord

Annons:

Pustulosis palmoplantaris?

Hej! Har sedan ett par år tillbaka haft återkommande stora (>5 mm) vätskefyllda blåsor i hålfoten. De är först ljust rosa/ljusbruna, kliar och irriterar mycket några dagar, blir sedan torra och bruna och flagnar så småningom bort. Det kan gå månader emellan varven. Har också haft hudförändringar på handflatorna, ej blåsor som på fötterna men röda torra områden där huden lätt spricker.
Kan detta vara pustulös palmoplantaris PPP? Känner igen symptomen, men de bilder jag sett ser ju mycket värre ut.
Är inte rökare.

Hej!
Det låter som pustulosis palmoplantaris, i en mildare form än dem du sett på bilder. Beträffande rökningen så är det ovanligt men tänkbart med "PPP" hos icke-rökare om man aldrig rökt. En möjlighet är förstås att du tidigare rökt?
Mjukgörande kräm är första ledet av behandlingar. Om det inte hjälper så är det bäst att ordna remiss till hudspecialist som har olika behandlingar att erbjuda. Se dermatologens patientinformation här på hemsidan.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: