Ange ditt sökord

Annons:

Pustulosis palmo-plantaris – varför?

Hej! Jag är 34 år gammal och för cirka 6 år sedan fick jag hudbesvär (fläckvis vätskande klåda över i stort sett hela kroppen), uppsökte läkare och fick diagnosen atopiskt eksem med allt vad det nu innebär.
Krämen Dermovat, grön, (+ sol och salta bad) funkade jättebra tills det för tre år sedan började blossa upp blåsor i händerna och på fotsulorna. Jag blev förtvivlad och gick först till hudkliniken, (MAS) där de inte kunde diagnostisera min sjukdom utan gav mig en chockspruta med cortison, vilket hjälpte för stunden. Har sedermera haft kontakt med min vårdcentral där min läkare diagnostiserade att jag lider av PPP. Det roliga i detta är att det inte finns spår av psoriasis i min släkt så det verkar inte vara ärftligt. Kan dålig njur- och leverfunktion ha med detta att göra? Det är precis som om kroppen vill göra sig av med gift genom dessa blåsor? Hur kan rökningen ha en betytande roll i detta? Finns det alternativa mediciner? Äter idag vid behov Prednisolon 5mg+ Dermovat (den starkaste). Jag är fylld av frågetecken. Blir det bättre om jag flyttar till solen? Hjälper akupuntur? Blir tokig av att aldrig få ett konkret svar.
Är detta kroniskt?

Hej!
Det låter som att diagnosen pustulosis palmoplantaris kan stämma väl med det du beskriver. Atopiskt eksem är en helt annan sjukdom, men det förekommer att man har båda. Även om psoriasis ofta finns i familjen, så är det inte alls ovanligt att man som du är den enda i den närmaste familjen. Genetiken vid posriasis är föremål för mycket intensiv forskning och det är troligt att det är flera gener inblandade samt att det krävs något mer än "bara" ärftlighet, tex infektion, rökning etc för att sjukdomen ska komma fram. Blåsorna är sterila, dvs innehåller ej bakterier. De är knappast uttryck för någon giftreningsprocess, och lever och njurfunktion är normal vid ppp. Det finns forskning som tyder på att glutenintolerans kan spela en viss roll, men det är inte klarlagt hur vanligt detta är. Tyvärr vet vi inte heller varför rökningen har så stor betydelse vid ppp, och jag kan inte hitta någon litteratur om akupunktur och ppp.
Kortisonkrämer kan hjälpa men det är ganska vanligt att de inte gör det. Vid besvärliga fall som ditt låter som, ger man ofta a-vitaminsyertabletter (Neotigason), med eller utan kombinerad ljusbehandling. Prednisolonkurer är ingen framkomlig väg, eftersom kortisontabletterna i sig ger biverkningar och det finns också risk att huden blir sämre när tabletteanr tas bort.
Du kan läsa mer om pustulosis palmo-plantaris under dermatologens patientinformation här på hemsidan. Du bör be om remiss till hudspecialist så att du kan få ny bedömning och behandling.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!