Ange ditt sökord

Annons:

Pustulosis palmo-plantaris

Mina besvär började för ca 6 månader sen. Jag ringde och beställde en tid på HC och fick träffa en läkare som konstaterade psoriasis men sen efter det besöket började det komma upp varande sår på handflatorna, nu när jag läste här såg jag nåt som hette PPP.

Cortisonsalvorna jag fick hjälpte inte, utan det blev värre. Nu har det blivit outhärdligt och det blöder och kommer var från dessa sår. Min hud har förtunnats av all kortisonsalva jag använt. Det har en brännande känsla som kliar.

Jag har dessutom ett barn på 8 månader som gör så att jag kommer i kontakt med vatten jämt och ständigt. Så nu är min fråga: kan jag be om en remiss till en hudspecialist?
Vem fattar beslutet och vad blir behandlingen?

/Tack på förhand

Lite beroende på var Du bor i landet, finns det lite olika rutiner hur man kan komma till en hudläkare. Oftast är det husläkaren/vårdcentralen som skriver en remiss, ifall hon/han tycker att det behövs. Väntetiden är mycket varierande. Beroende på diagnos, bestämmer man sen lämplig behandling. Är det psoriasis eller PPP, brukar det vara kortisonkräm och/eller en D-vitaminsalva som heter Daivonex (behövs recept). Skulle detta inte fungera kan man överväga ljusbehandling. Sen är det även viktigt att försöka skona händerna för all vattenkontakt - använda skyddshandskar regelbundet och kanske även fixa diskmaskin ifall det blir mycket handdisk? Jag tror det bästa är att börja med en diskussion med Din husläkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!