Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasisartrit?

Jag har en dotter på 16 år som har väldig värk i främst fötterna men även fingerlederna. Hon har alltid haft eksem i hårbotten och under senare år även i öronen. Även händerna smörjer hon noga mot eksem. När jag har läst om psoriasis nu så tycker jag att eksemet i hårbotten ser ut som det är beskrivet i psoriasisfall. Hennes värk i fötterna är så illa att hon har svårt att gå. Vi har varit till läkare men de tror att det är en fixering p.g.a. att hon har autism. Vi har dock inte kommit på tanken med psoriasis förut eftersom vi inte har satt värken i samband med hennes eksem. Läkaren säger att hennes leder inte är varma och svullna - har det någon betydelse i psoriasisartritfall? Vi behöver hjälp snabbt med detta och undrar vart jag kan vända mig? Hälsningar Monica.

Både psoriasis och psoriasisartrit är kliniska diagnoser, dvs man ställer diagnosen utifrån utseendet av hudförändringarna och oftast även på ledbesvären. För lederna brukar tyvärr oftast blodprover och röntgenundersökning vara helt normala. Har man en äkta artrit, dvs ledinflammation kan leden gärna vara röd, värmeökad, svullen och ömmande. Vid psoriasis börjar dock inflammationen oftast runt lederna med en inflammation av muskelfästen, senhinnor mm. Är man inte riktigt van som läkare, kan man lätt misstolka besvären.
För att gå vidare tror jag nog det är bäst att först försöka få en klar huddiagnos - är det "bara" eksem i hårbotten/öron eller kan det vara psoriasis. Är det lite oklart är det kanske bäst att försöka komma till en hudläkare. Är det psoriasis och ledbesvären utgör ett problem, är det husläkaren eller reumatologen som hjälper henne med lederna.
På Ditt sätt att beskriva det hela skulle Dina misstankar mycket väl kunna stämma att det rör sig om psoriasisartrit.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!