Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasisartrit?

Jag har en dotter på 16 år som har väldig värk i främst fötterna men även fingerlederna. Hon har alltid haft eksem i hårbotten och under senare år även i öronen. Även händerna smörjer hon noga mot eksem. När jag har läst om psoriasis nu så tycker jag att eksemet i hårbotten ser ut som det är beskrivet i psoriasisfall. Hennes värk i fötterna är så illa att hon har svårt att gå. Vi har varit till läkare men de tror att det är en fixering p.g.a. att hon har autism. Vi har dock inte kommit på tanken med psoriasis förut eftersom vi inte har satt värken i samband med hennes eksem. Läkaren säger att hennes leder inte är varma och svullna – har det någon betydelse i psoriasisartritfall? Vi behöver hjälp snabbt med detta och undrar vart jag kan vända mig? Hälsningar Monica.

Både psoriasis och psoriasisartrit är kliniska diagnoser, dvs man ställer diagnosen utifrån utseendet av hudförändringarna och oftast även på ledbesvären. För lederna brukar tyvärr oftast blodprover och röntgenundersökning vara helt normala. Har man en äkta artrit, dvs ledinflammation kan leden gärna vara röd, värmeökad, svullen och ömmande. Vid psoriasis börjar dock inflammationen oftast runt lederna med en inflammation av muskelfästen, senhinnor mm. Är man inte riktigt van som läkare, kan man lätt misstolka besvären.
För att gå vidare tror jag nog det är bäst att först försöka få en klar huddiagnos - är det "bara" eksem i hårbotten/öron eller kan det vara psoriasis. Är det lite oklart är det kanske bäst att försöka komma till en hudläkare. Är det psoriasis och ledbesvären utgör ett problem, är det husläkaren eller reumatologen som hjälper henne med lederna.
På Ditt sätt att beskriva det hela skulle Dina misstankar mycket väl kunna stämma att det rör sig om psoriasisartrit.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: