Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis?

Hej! Jag är en 22-årig rökare som länge haft torr och kliande hårbotten. Jag kliar ofta så att det blir blodskorpor. För ca 1 år sedan fick jag en röd torr fläck på ögonlocken som sedan försvann. Nu har jag fått det på andra ögonlocket. Den har nu varit där ca en vecka och det är rött, torrt, fjällar och kliar ibland. Är även lite röd och torr på andra sidan fast där är det mer vid sidan om ögonlocket, mot slutet av ögonbrynet. Behandlar själv med nattljusolja och Aloe Vera som jag smörjer på. Vad är det jag lider av?

Psoriasis kan sitta i hårbotten och även i ansiktet, men det är inte så vanligt. Många gånger sätter sig psoriasisen först i ansiktet när man fått mycket fläckar på kroppen. Intensiv klåda kan förekomma vid psoriasis, men inte så ofta.
Dina besvär låter mer som seborroiskt eksem (mjälleksem) och skulle föreslå ett mjällschampo modell Ketoson eller Fungoral att använda 1-2 gånger i veckan och till ansiktet använda en svag kortisonkräm som Cortimyk eller Daktacort. Blir Du inte bättre, tror jag det är bra ifall Din husläkare får titta på huden och hjälpa Dig vidare.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: