Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis – skabbehandling

Tror att jag har fått skabb men är inte säker (har en annan hudsjukdom, psoriasis) så det kan ju vara det som spökar.
Smittar skabb från djur till människa eller tvärt om t.ex. möss?
Nu till den stora frågan om man ska behandla sig mot skabb och har svår psoriasis går det ändå eller blir man helt förstörd i huden då?
Och hur gör jag om mina små husdjur också har skabb?

Skabb är ett litet spindeldjur som bara lever på människan och inte på djuren runt omkring Dig. I sällsynta fall kan man som människa bli biten av t.ex fågelloppor, rävskabb mm, men dessa djurloppor/skabb är artspecifika och kan inte överleva vidare på människan. Skabbdjuren är otroligt små och ses bara i mikroskop. Misstänker man att man blivit smittad, är det bäst att söka läkare för hjälp med diagnos och behandling. Vid skabb brukar man i första hand använda Tenutex-kräm under 24 timmar. Är man gummiallergiker ska man akta sig, då man i så fall kan få eksembesvär. Som psoriatiker borde det inte vara nåt problem, men jag tror nog inte Du har fått skabb. Sök läkare eller veterinär ifall Du/Ni inte blir bättre.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: