Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis PPP (Pustulosis palmo-plantaris)

Har detta i händerna har prövat det mesta gått på hudkliniken för behandling hjälper ett tag för att sedan återkomma. Smörjer mej väldigt ofta men är efter bara en stund lika torr igen, sätter på duodermplattor med terracortil under det läker sprickorna går för det mesta med bomullsvantar som jag klipper av fingrarna på. Finns det något nytt som har framkommit i detta?
Mvh Birgit Damberg

Svar till signaturen Bd
Pustulosis palmo-plantaris (PPP) är en hudsjukdom som ger symtom i form av fjällning, rodnad och varblåsor i handflator och fotsulor. Man har diskuterat om PPP är en variant av psoriasis eller en "egen" sjukdom. Förloppet är långraget och kommer ofta i skov. 90% av patienter med PPP är rökare. Behandlingen ges i olika steg alltefter svårighetsgrad.
1. Lokal behandling i form av stark kortisonsalva (grupp 4) under occlussion såsom hydrocolloidplatta (ex Duoderm). Innan man sätter på detta bör man försiktigt sticka hål på blåsorna. Plattorna bytes 1-2 ggr per vecka under högst 4 veckor därefter forsätter man eventuellt med mjukgörande kräm och occlusion.
Alternativ förstahandsbehandling är Daivonex salva som kan kombineras med UVB-ljusbehandling.
2. Vid svårare former eller om denna behandling ej hjälpt kan man ge så kallad PUVA. Man tar psoralentabletter och belyser därefter huden med UVA-ljus. PUVA finns också som badbehandling. Om ingen effekt ges av detta kan man vid svåra former ge olika interna behandlingar ex Neotigason, Methotrexat eller Sandimmun, behandlingar som bör skötas av hudspecialist.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 4 januari, 2002 Publicerad: 4 januari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: