Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis och solning

Min pappa har psoriasis och jag antar att jag då ärvt en del av hans dåliga hy. Betyder detta att jag ska sola mindre på sommaren? Jag blir mycket lätt brun och har aldrig solat solarium. Bör jag vara mer vaksam än andra på hudfärändringar mm.?

Hej!
Om en nära släkting har psoriasis, har man viss ökad risk att själv få psoriasis. Den risken ökar ytterligare om båda föräldrarna har psoriasis. Solen har ju tyvärr en del dåliga effekter på huden, vi nordbor kan bränna oss och risken att senare få hudcancer ökar då. Det ultravioletta ljuset i solstrålningen, bidrar också till hudens åldrande med rynkbildning bla. I ditt fall låter det inte som att du har den allra känsligaste hudtypen, men "sola sakta" gäller även för hud som lätt blir brun. 95% av psoriatiker förbättras av ultraviolett ljus antingen av solen eller givet som medicinsk behandling vid hudkliniker. Ljusbehandling ges med ett slags lysrör, men har inte samma våglängder som solarier. Du har inte ökad risk för hudcancer genom din ärftlighet för psoriasis. Du kan läsa mer om psoriasis på hemsidan (dermatologens patientinformation)
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!