Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis och hudens åldrande

Hej!

Jag har har haft psoriasis i ett par år nu och den senaste tiden har det förvärrats rejält. Min hud har aldrig flagnat så mycket som nu. Vad jag har förstått beror flagnandet på att huden förnyas fortare än hos andra människor. Hur påverkas huden av det? Blir vår hud "äldre" och rynkigare fortare?

Tacksam för svar!

Man räknar med att den normala huden omsätts på ca 4-6 veckor, dvs den yttersta delen av huden. Vid psoriasis påskyndas omsättningen lokalt i fläckarna, och nu sker det på bara ca 3-5 dagar. Däremot i icke engagerad hud är omsättningen normal.
När huden åldras, blir rynkig, fläckig mm sker förändringarna till stor del av bindväven som ligger nere i läderhuden, dvs under den ytterhud som mer påtagligt påverkas vid psoriasis. Sen för att lindra sina psoriasisbesvär är det många som solar lite mer intensivt, går på ljusbehandling vilket är den största boven för hudens åldrande-process. Så hur huden åldras och hur snabbt det sker, är delvis beroende på arvet, rökning och framförallt solningen. Poriasis i sig har sannolikt en obetydlig effekt.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 augusti, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.