Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis och hudens åldrande

Hej!

Jag har har haft psoriasis i ett par år nu och den senaste tiden har det förvärrats rejält. Min hud har aldrig flagnat så mycket som nu. Vad jag har förstått beror flagnandet på att huden förnyas fortare än hos andra människor. Hur påverkas huden av det? Blir vår hud "äldre" och rynkigare fortare?

Tacksam för svar!

Man räknar med att den normala huden omsätts på ca 4-6 veckor, dvs den yttersta delen av huden. Vid psoriasis påskyndas omsättningen lokalt i fläckarna, och nu sker det på bara ca 3-5 dagar. Däremot i icke engagerad hud är omsättningen normal.
När huden åldras, blir rynkig, fläckig mm sker förändringarna till stor del av bindväven som ligger nere i läderhuden, dvs under den ytterhud som mer påtagligt påverkas vid psoriasis. Sen för att lindra sina psoriasisbesvär är det många som solar lite mer intensivt, går på ljusbehandling vilket är den största boven för hudens åldrande-process. Så hur huden åldras och hur snabbt det sker, är delvis beroende på arvet, rökning och framförallt solningen. Poriasis i sig har sannolikt en obetydlig effekt.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 augusti, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: