Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis och hudens åldrande

Hej!

Jag har har haft psoriasis i ett par år nu och den senaste tiden har det förvärrats rejält. Min hud har aldrig flagnat så mycket som nu. Vad jag har förstått beror flagnandet på att huden förnyas fortare än hos andra människor. Hur påverkas huden av det? Blir vår hud “äldre” och rynkigare fortare?

Tacksam för svar!

Man räknar med att den normala huden omsätts på ca 4-6 veckor, dvs den yttersta delen av huden. Vid psoriasis påskyndas omsättningen lokalt i fläckarna, och nu sker det på bara ca 3-5 dagar. Däremot i icke engagerad hud är omsättningen normal.
När huden åldras, blir rynkig, fläckig mm sker förändringarna till stor del av bindväven som ligger nere i läderhuden, dvs under den ytterhud som mer påtagligt påverkas vid psoriasis. Sen för att lindra sina psoriasisbesvär är det många som solar lite mer intensivt, går på ljusbehandling vilket är den största boven för hudens åldrande-process. Så hur huden åldras och hur snabbt det sker, är delvis beroende på arvet, rökning och framförallt solningen. Poriasis i sig har sannolikt en obetydlig effekt.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: