Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis och graviditet

Hej!
För tre veckor sedan började jag få konstiga eksem. Eftersom psoriasis finns i min släkt misstänkte jag det och kontaktade läkare. Provbit togs och psoriasis konstaterades. För lite mindre än fyra veckor sen hade jag ägglossning och blev gravid. Jag blev alltså gravid och fick psoriasis nästan samtidigt. Dessutom hade jag även influensa. Kan graviditeten ha påverkat att psoriasis bröt ut? Kan barnet ha skadats eller kan det få andra konsekvenser för barnet? Har ingen medicering i detta skede. Tacksam för svar!

Hormonsvängningar är känt för att kunna utlösa eller förvärra psoriasis. Detta är framförallt märkbart i tonåren, efter förlossningen och efter kvinnans övergångsålder. I ditt fall och så tidigt av graviditeten hade nog inte så mycket hormoner hunnit rinna till, som skulle kunna utlösa psoriasisen. Då tror jag hellre det var influensan.
Psoriasis i sig påverkar inte fosterutvecklingen. Däremot ifall Du ska behandla Din psoriasis nu under graviditeten måste Du berätta att Du är gravid, då vissa läkemedel ska undvikas. Det som är ofarligt att använda under graviditeten är D-vitaminsalva/kräm som Daivonex och ljusbehandling med UVB. Kortisonkrämer ska man vara lite försiktig med i början av graviditeten.
Lycka till/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!