Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis och choklad?

Hej!

Undrar om psoriasis kan förvärras när man äter choklad? Speciellt mörk? Har sedan kanske 10 år tillbaka haft psoriasis. Utlöstes första gången vid halsfluss. Har inte haft några större problem med det utan det har brytit ut kraftigt vid varje halsfluss. Har då gått på solbehandling och krämer så har den försvunnit helt. Men i vintras dök den upp oväntat och har varit väldigt envis sedan dess. Speciellt en fläck 1,5x1,5cm på ryggen vägrar försvinna. Använder dermovat nu vilket hjälper lite, men helt plötligt så förvärras den. Jag fattar inte detta. Det kan bara gå över en natt. Kan detta bero på något man stoppar i sig? Vet att det kan förvärras när man dricker alkohol, men kan det vara något annat också? Känner ni till något livsmedel som kan förvärra eksemen? Åt även för några år sedan acnemedlet roaccutan. Min läkare sa då att det även kunde hjälpa mot psoriasis. Jag tror att han hade rätt. Kan det vara så att roaccutan slutar verka nu och det är därför jag fått tillbaka mina eksem?
Många undrande frågor...
Tacksam för svar.
Mvh

Hej!
Du använder omväxlande termen "psoriasis" och "eksem". Visst kan man ha både "droppformad" (guttat) psoriasis i samband med halsfluss, och sk plaquepsoriasis med större, mer stabila fläckar. Men kanske bör du först av allt få den nya sortens hudförändringar bedömda av hudspecialist för säker diagnos?
HUR använder du Dermovat? du bör smörja enligt ett schema med daglig användning första 1-2 veckorna därefter nedtrappning under 6-8 veckor till 1 gång per vecka. Detta gäller alla starkare kortisonsalvor och -krämer för huden. Om man smörjer "då och då" fungerar inte behandlingen!
Kostens betydelse för psoriasis är omdebatterat, tex diskuteras betydelsen av gluten för försämring i huden. Dessa data är dock osäkra, och det är helt klart att det finns många patienter med psoriasis där kosten inte påverkar alls åt något håll. Alkohol kan försämra huden vid psoriasis precis som du skriver.
Roaccutan är ett a-vitaminsyrepreparat (sk retinoider) och ett annat medel inom samma grupp används vid svårare former av psoriasis. Det är rimligt att tro att du kunnat bli bättre i din psoriasis vid acnebehandlingen. Roaccutanet försvinner dock helt ur kroppen på ett par månader, så din försämring nu är knappast relaterad till Roaccutanbehandlingen.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!