Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis och choklad?

Hej!

Undrar om psoriasis kan förvärras när man äter choklad? Speciellt mörk? Har sedan kanske 10 år tillbaka haft psoriasis. Utlöstes första gången vid halsfluss. Har inte haft några större problem med det utan det har brytit ut kraftigt vid varje halsfluss. Har då gått på solbehandling och krämer så har den försvunnit helt. Men i vintras dök den upp oväntat och har varit väldigt envis sedan dess. Speciellt en fläck 1,5x1,5cm på ryggen vägrar försvinna. Använder dermovat nu vilket hjälper lite, men helt plötligt så förvärras den. Jag fattar inte detta. Det kan bara gå över en natt. Kan detta bero på något man stoppar i sig? Vet att det kan förvärras när man dricker alkohol, men kan det vara något annat också? Känner ni till något livsmedel som kan förvärra eksemen? Åt även för några år sedan acnemedlet roaccutan. Min läkare sa då att det även kunde hjälpa mot psoriasis. Jag tror att han hade rätt. Kan det vara så att roaccutan slutar verka nu och det är därför jag fått tillbaka mina eksem?
Många undrande frågor...
Tacksam för svar.
Mvh

Hej!
Du använder omväxlande termen "psoriasis" och "eksem". Visst kan man ha både "droppformad" (guttat) psoriasis i samband med halsfluss, och sk plaquepsoriasis med större, mer stabila fläckar. Men kanske bör du först av allt få den nya sortens hudförändringar bedömda av hudspecialist för säker diagnos?
HUR använder du Dermovat? du bör smörja enligt ett schema med daglig användning första 1-2 veckorna därefter nedtrappning under 6-8 veckor till 1 gång per vecka. Detta gäller alla starkare kortisonsalvor och -krämer för huden. Om man smörjer "då och då" fungerar inte behandlingen!
Kostens betydelse för psoriasis är omdebatterat, tex diskuteras betydelsen av gluten för försämring i huden. Dessa data är dock osäkra, och det är helt klart att det finns många patienter med psoriasis där kosten inte påverkar alls åt något håll. Alkohol kan försämra huden vid psoriasis precis som du skriver.
Roaccutan är ett a-vitaminsyrepreparat (sk retinoider) och ett annat medel inom samma grupp används vid svårare former av psoriasis. Det är rimligt att tro att du kunnat bli bättre i din psoriasis vid acnebehandlingen. Roaccutanet försvinner dock helt ur kroppen på ett par månader, så din försämring nu är knappast relaterad till Roaccutanbehandlingen.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: