Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis och blekning av håret

Hej, jag har fått en fastställd diagnos om att jag har psoriasis. Men jag är mycket sugen på att bleka mitt mellanblonda hår. Eftersom blekning är väldigt "starkt" har jag hört att det inte får komma i kontakt med huden osv. Är det omöjligt för mej att bleka håret även om jag har psoriasis (två halvsmå fläckar). Tänkte att min hud blir extra känslig och gör så jag lättare kanske tappar håret pga blekningen?
Skulle jättegärna vilja veta.

Det finns ingen anledning att tro att du tappar håret lättare vid blekning på grund av din psoriasis. Men däremot bör du känna till ett fenomen som heter Köbnerfenomenet. Det är karakteristiskt för psoriasis, och går ut på att psoriasis gärna vill komma där huden blivit skadad. Det betyder att vi alltid ger råd om försiktig avfjällning och kamning vid hårbottenpsoriasis tex. Om man gnuggar och kammar för mycket, kan det bli mer psoriasis. Om du därför sätter ett starkt irriterande medel i hårbotten, kan din psoriasis på grund av Köbnerfenomenet, riskera att bli sämre.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: