Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis i hårbotten och öronen

Jag har psoriasis i hårbotten och i öronen. Men jag har jätteproblem med min medicin. Det känns som jag blir immun mot den efter ett tag. Min läkare vet nog inget om psoriasis tror jag, han bara slår i fass och skriver ut recept och frågar mig om det blir bra, det kan inte jag veta det är ju hans jobb! Jag undrar nu om det finns någon medicin som är bättre än andra för just psoriasis i hårbotten. Sedan skulle jag vilja veta om du har någon öronmedicin att rekommendera?

Hej!
Psoriasis i hårbotten kan oftast hållas bra i schack med hjälp av grupp III-steroid alltså kortisonlösningar som är starka. Ett slags grundschema kan vara att använda sådan lösning dagligen i en vecka, därefter 1-2 ggr per vecka som underhållsbehandling. På sommaren kanske man kan vara helt utan, man får pröva sig fram lite och ofta är det ju som du skriver att man som patient är mer expert på sin sjukdom än läkaren! Om det är mycket tjock fjällning i hårbotten, är det väldigt viktigt att hårbotten avfjällas före behandlingen. Det sker med salicyl blandat i en vattenlöslig kräm (Decubal vanligen), som läkaren skriver ut. Detta får sitta i hårbotten under natten några gånger, tvättas ut på morgonen. När fjällen är borta kan kortisonbehandlingen inledas. Ibland är inte fjällningen så uttalad, då räcker det kanske med kortisonlösning som också innehåller salicyl (diprosalic). Det är oftast bäst att läkaren väljer just en lösning och inte liniment, så att håret inte blir fett. För öronen finns det idag kortisonlösning i små dospipetter, som brukar fungera bra!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 mars, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: