Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis i hårbotten och öronen

Jag har psoriasis i hårbotten och i öronen. Men jag har jätteproblem med min medicin. Det känns som jag blir immun mot den efter ett tag. Min läkare vet nog inget om psoriasis tror jag, han bara slår i fass och skriver ut recept och frågar mig om det blir bra, det kan inte jag veta det är ju hans jobb! Jag undrar nu om det finns någon medicin som är bättre än andra för just psoriasis i hårbotten. Sedan skulle jag vilja veta om du har någon öronmedicin att rekommendera?

Hej!
Psoriasis i hårbotten kan oftast hållas bra i schack med hjälp av grupp III-steroid alltså kortisonlösningar som är starka. Ett slags grundschema kan vara att använda sådan lösning dagligen i en vecka, därefter 1-2 ggr per vecka som underhållsbehandling. På sommaren kanske man kan vara helt utan, man får pröva sig fram lite och ofta är det ju som du skriver att man som patient är mer expert på sin sjukdom än läkaren! Om det är mycket tjock fjällning i hårbotten, är det väldigt viktigt att hårbotten avfjällas före behandlingen. Det sker med salicyl blandat i en vattenlöslig kräm (Decubal vanligen), som läkaren skriver ut. Detta får sitta i hårbotten under natten några gånger, tvättas ut på morgonen. När fjällen är borta kan kortisonbehandlingen inledas. Ibland är inte fjällningen så uttalad, då räcker det kanske med kortisonlösning som också innehåller salicyl (diprosalic). Det är oftast bäst att läkaren väljer just en lösning och inte liniment, så att håret inte blir fett. För öronen finns det idag kortisonlösning i små dospipetter, som brukar fungera bra!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 mars, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!