Ange ditt sökord

Annons:

psoriasis i hårbotten

Jag har sen 1995 haft psoriasis i hårbottnen och det ökar varje gång jag får en vårdepression och i sommar är min psorias hemsk och jag blir "tokig" på all klåda jag har även i underlivet som också ger en hemsk klåda. Min fråga är jag fjällar av hårbottnen men efter 3-4 dagar har fjällen återkommit så jag hinner aldrig behandla med något lösning/salva mer än någon dag. Dessutom så har jag det problemet att jag har så tjockt hår att det nästan är omöjligt att komma ner till hårbottnen. Finns det någon effektivare avfjällningskräm. Jag har prövat mig fram för vårdcentralen kan ingenting om psoriasis. Bör jag söka till en hudklinik för att få hjälp?

Psoriasis i hårbotten är vanligt och man räknar med att ca 50% av alla psoriatiker har besvär från hårbotten. Grundbehandling är avfjällningen - använd t.ex vanlig Decubalkräm från apoteket. Smörj in, låt sitta kvar 1 timme eller över natten och tvätta sen ur. Vid urtvättningen lättast ifall Du häller i schampot FÖRST i det torra håret där Du haft Decubalkrämen, sen fuktar Du håret och tvättar ur. Räcker det inte med kräm, tar Du jordnötsolja.
Att fjälla av hjälper på inget sätt mot själva psoriasisen utan bara tar bort fjällen. Därför behövs t.ex en starkare kortison som Elocon. Lösningen är lätt att använda, men vissa kan tycka att den svider eller att den "rinner iväg". Då kan man använda en kortisonkräm direkt i hårbotten. Lite pyssligt men effektivare. Vid besvärliga hårbottnar brukar vi i så fall välja Diprodermkräm eller Diprolengel. /Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!