Ange ditt sökord

Annons:

psoriasis i hårbotten

Jag har sen 1995 haft psoriasis i hårbottnen och det ökar varje gång jag får en vårdepression och i sommar är min psorias hemsk och jag blir “tokig” på all klåda jag har även i underlivet som också ger en hemsk klåda. Min fråga är jag fjällar av hårbottnen men efter 3-4 dagar har fjällen återkommit så jag hinner aldrig behandla med något lösning/salva mer än någon dag. Dessutom så har jag det problemet att jag har så tjockt hår att det nästan är omöjligt att komma ner till hårbottnen. Finns det någon effektivare avfjällningskräm. Jag har prövat mig fram för vårdcentralen kan ingenting om psoriasis. Bör jag söka till en hudklinik för att få hjälp?

Psoriasis i hårbotten är vanligt och man räknar med att ca 50% av alla psoriatiker har besvär från hårbotten. Grundbehandling är avfjällningen - använd t.ex vanlig Decubalkräm från apoteket. Smörj in, låt sitta kvar 1 timme eller över natten och tvätta sen ur. Vid urtvättningen lättast ifall Du häller i schampot FÖRST i det torra håret där Du haft Decubalkrämen, sen fuktar Du håret och tvättar ur. Räcker det inte med kräm, tar Du jordnötsolja.
Att fjälla av hjälper på inget sätt mot själva psoriasisen utan bara tar bort fjällen. Därför behövs t.ex en starkare kortison som Elocon. Lösningen är lätt att använda, men vissa kan tycka att den svider eller att den "rinner iväg". Då kan man använda en kortisonkräm direkt i hårbotten. Lite pyssligt men effektivare. Vid besvärliga hårbottnar brukar vi i så fall välja Diprodermkräm eller Diprolengel. /Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 14 juli, 2004 Publicerad: 14 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: