Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis i hårbotten?

Hej,
jag har sen många år tillbaka haft eksem i hårbotten (15 år) men har aldrig fått nån diagnos på vad det är då jag tycker att jag själv har haft det under kontroll och inte uppsökt läkare sedan då jag fick detta första gången.
Då sa skolsköterskan att det mycket väl kunde vara psoriasis, och hon skrev ut nån lösning jag skulle smörja hårbotten med. Detta sved jättemycket och till slut slutade jag med detta. Tvättade med sevorex men inget hjälpte.

Det var lugnt ett tag (visserligen har det alltid funnits i hårbotten men ibland har det märkts mer och ibland mindre).

Nu har eksemet - som från början bara var en liten fläck - täckts över hela hårbotten och det kliar och blir ofta sårskorpor. Jag tvättar med fungoral två ggr i veckan. Det hjälper ibland. Det är som vita tjocka skorpor.

Något som hjälpte en period var när jag var utomlands i två veckor. Det var på Maldiverna. Då försvann eksemen helt i kanske tre veckor efter jag kommit hem. Men aldrig annars när jag varit i andra länder.

Tycker du att jag ska uppsöka läkare? Kan man göra något åt mitt eksem. Är det psoriasis tror du?

Tack på förhand!

Om man har vita tjocka "skorpor" i hårbotten så är misstanken stark att det rör sig om psoriasis. Psoriasis blir också ofta bättre vid sol och saltbad, vilket och styrker misstanken på psoriasis. De kortisonlösningar som är anpassade just till hårbotten innehåller alkohol, därför svider det ofta. Pröva att köpa 3% salicylsyrelolja receptfritt på apoteket och massera in i hårbotten på kvällen. Tvätta ur med vanligt schampo nästa dag. Upprepa tills de vita tjocka skorporna är borta. Försök då istället med en kräm som innehåller kortison så svider det ej. Psoriasis kan alltid bli bättre med behandling. Eftersom du haft besvär i så många år vore det väl bra att få en diagnos. Föreslår att du tar kontakt med din distriksläkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 februari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: