Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis i hårbotten?

Hej,
jag har sen många år tillbaka haft eksem i hårbotten (15 år) men har aldrig fått nån diagnos på vad det är då jag tycker att jag själv har haft det under kontroll och inte uppsökt läkare sedan då jag fick detta första gången.
Då sa skolsköterskan att det mycket väl kunde vara psoriasis, och hon skrev ut nån lösning jag skulle smörja hårbotten med. Detta sved jättemycket och till slut slutade jag med detta. Tvättade med sevorex men inget hjälpte.

Det var lugnt ett tag (visserligen har det alltid funnits i hårbotten men ibland har det märkts mer och ibland mindre).

Nu har eksemet - som från början bara var en liten fläck - täckts över hela hårbotten och det kliar och blir ofta sårskorpor. Jag tvättar med fungoral två ggr i veckan. Det hjälper ibland. Det är som vita tjocka skorpor.

Något som hjälpte en period var när jag var utomlands i två veckor. Det var på Maldiverna. Då försvann eksemen helt i kanske tre veckor efter jag kommit hem. Men aldrig annars när jag varit i andra länder.

Tycker du att jag ska uppsöka läkare? Kan man göra något åt mitt eksem. Är det psoriasis tror du?

Tack på förhand!

Om man har vita tjocka "skorpor" i hårbotten så är misstanken stark att det rör sig om psoriasis. Psoriasis blir också ofta bättre vid sol och saltbad, vilket och styrker misstanken på psoriasis. De kortisonlösningar som är anpassade just till hårbotten innehåller alkohol, därför svider det ofta. Pröva att köpa 3% salicylsyrelolja receptfritt på apoteket och massera in i hårbotten på kvällen. Tvätta ur med vanligt schampo nästa dag. Upprepa tills de vita tjocka skorporna är borta. Försök då istället med en kräm som innehåller kortison så svider det ej. Psoriasis kan alltid bli bättre med behandling. Eftersom du haft besvär i så många år vore det väl bra att få en diagnos. Föreslår att du tar kontakt med din distriksläkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 februari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!