Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis eller vanligt eksem?

Det började med ett litet rött utslag mellan skinkorna och har under 7-8 år utvecklats till ett stor röd, kliande, fjällande ring kring ryggslutet. Det kliar väldigt mycket och hudflagorna ser ut som mjäll (väldigt små flingor). För ca 3 veckor sedan fick jag samma kliande röda ring vid sidan av armbågen och i ögonbrynen samt ögonlocken. Jag har även mjäll. Jag har testat receptfri kortisonsalva vid ryggslutet och besvären, rodnaden försvinner efter 1 veckas behandling men så fort jag slutar med behandlingen så kommer det tillbaka.

Hur vet man om det är psoriasis eller vanlig eksem? Ingen i släkten har haft psoriasis. Och jag har hört att psoriasis inte kliar. Stämmer det?

Kommer utslagen sluta växa eller kommer de till slut täcka hela kroppen?

Ordet psoriasis kommer från grekiskans "psora" som betyder klåda/att klia sig. Man räknar med att 20-80% av psoriatikerna har varierande grad av klåda (olika siffror från olika studier).
Psoriasis och eksem är 2 skilda sjukdomar, men ibland kan det vara svårt att skilja dem åt. Vad som kan tala för psoriasis är kroniciteten och lokalisationen. Vad som talkar för eksem är klådan och att de svarar så pass bra & snabbt på en svag kortisonkräm (brukar inte psoriasis göra).

Många gånger har man ganska lika mycket fläckar med psoriasis under livet - tidvis mer, tidvis färre. Det finns ingen trend som säger att man hela tiden måste få mer. Behandlingen av eksem och psoriasis är ganska lika och vanligen använder man en kortisonkräm. Jag skulle fortsätta behandla som Du gör, och det är inget farligt att fortsätta ett längre tag med den receptfria kortisonkrämen. Kan gärna använda den regelbundet 2 gånger i veckan, så slipper Du kanske att utslagen hela tiden kommer tillbaka.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!