Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis

Jag har just nu sk blommande psoriasis överallt, fingrar och fötter är helt avskavda, att ta i saker är en plåga. Men det jag undrar över är – varför rinner det från hårbotten? Stora flagor ramlar o sen rinner det, en slags klibbig vätska. Jag pratar alltså inte om lite vätska utan det verkligen rinner. Kudden är genomblöt. Detta händer då o då men bara under ett dygn.
Lymfkörtlarna på halsen är i samband med detta STORA.
Blir blommande psoriasis en infektion?
LIZA

Psoriasis är en inflammation i huden men detta betyder inte infektion.
Infektion orsakas av bakterier, virus, svamp eller andra organismer. Inflammation kan ses vid infektion men kan ofta uppstå utan att någon infektion finns. Så är det vid psoriasis. Den vävnadsvätska som "rinner" orsakas av den kraftiga inflammationen vid psoriasis och skall behandlas med de mediciner du fått mot psoriasis. Det är faktiskt mycket ovanligt att psoriasis-utslag blir infekterade med bakterier vilket i sin tur troligen beror på att det finns skyddsmekanismer i form av speciella antimikrobiella peptider på hudytan.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: