Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis

Hej jag har haft psoriasis i 16 år och provat många olika salvor. Nu skulle jag vilja veta om ni kan rekomendera hur jag blir fri från besvären.

Psoriasis är tyvärr en kronisk sjukdom som inte går att bota, men man kan behandla bort fläckarna.
Har man en lindrig psoriasis (ett grovt mått är att man inte har mer än 5 handflator med utslag) är standardbehandling med Daivonex eller en kortisonkräm modell Elocon. Skulle detta inte vara tillräckligt, brukar man lägga till ljusbehandling med UVB. Skulle detta inte vara tillräckligt, man har svårt att komma till ljusbehandling mm, kommer man över på systembehandling (vanligen tabletter). Alla tablettbehandlingar mot psoriasis kan ha vissa bieffekter, varför man vanligen inte ger detta förrän man har prövat enklare behandlingar först.
När man diskuterar lämplig behandling för en enskild psoriatiker måste man ta med i beräkningen flera olika parametrar som: hur mycket och hur svår psoriasis man har, hur tidigare behandlingar fungerat, om man som kvinna planerar att snart skaffa barn, var man bor i förhållande till ljusbehandling, andra sjukdomar och andra läkemedel man har. Alla kan bli bättre och behandlingen kan detaljstyras. Jag tycker att Du ska diskutera med Din behandlande läkare och vid behov be om remiss till en hudläkare, ifall Du inte tidigare träffat någon.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: