Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis

Hej jag har haft psoriasis i 16 år och provat många olika salvor. Nu skulle jag vilja veta om ni kan rekomendera hur jag blir fri från besvären.

Psoriasis är tyvärr en kronisk sjukdom som inte går att bota, men man kan behandla bort fläckarna.
Har man en lindrig psoriasis (ett grovt mått är att man inte har mer än 5 handflator med utslag) är standardbehandling med Daivonex eller en kortisonkräm modell Elocon. Skulle detta inte vara tillräckligt, brukar man lägga till ljusbehandling med UVB. Skulle detta inte vara tillräckligt, man har svårt att komma till ljusbehandling mm, kommer man över på systembehandling (vanligen tabletter). Alla tablettbehandlingar mot psoriasis kan ha vissa bieffekter, varför man vanligen inte ger detta förrän man har prövat enklare behandlingar först.
När man diskuterar lämplig behandling för en enskild psoriatiker måste man ta med i beräkningen flera olika parametrar som: hur mycket och hur svår psoriasis man har, hur tidigare behandlingar fungerat, om man som kvinna planerar att snart skaffa barn, var man bor i förhållande till ljusbehandling, andra sjukdomar och andra läkemedel man har. Alla kan bli bättre och behandlingen kan detaljstyras. Jag tycker att Du ska diskutera med Din behandlande läkare och vid behov be om remiss till en hudläkare, ifall Du inte tidigare träffat någon.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!