Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis?

Jag har sedan ett par år haft problem med mina naglar och kopplade först detta till nagelsvamp. Har dock tagit prov som inte visade på detta. Naglarna "vittrar" från ena sidan och blir upphöjda av en vit massa, gulnar och ömmar. Vissa naglar är också ojämna eller gropiga. Igår var jag hos en ny hudläkare som istället gissade på psoriasis, eksem eller något annat. Hon skrev ut en kortisonsalva (elocon) till mig för att pröva om det kan hjälpa. Nu är det så att jag är gravid (vecka 20) och vill inte använd kortison då eftersom jag är orolig för följderna för fostret. Om jag avvaktar till dess att barnet är fött, är det då farligt för barnet (eller mig). Detta besvärar mig inte särskilt mycket varför det känns helt ok att avvakta, men påverkas barnet av att jag har en hudsjukdom?

Hej!
Det låter troligt att detta kan vara psoriasis i naglarna. Kortisonsalva använt på detta sätt är inte farligt för fostret, men man kan undra om det kommer att hjälpa så mycket mot nagelproblemen heller. De förändringar du ser längst ut på naglarna, kommer nämligen av en inflammation nere i nagelbädden. Dit är det väldigt svårt att nå med någon behandling. Kortisoninjektioner i nagelbädden kan ha viss effekt (men gör väldigt ont och brukar inte användas), ibland kan också Bucky (="mjukröntgen") ha effekt. Eloconsalva kommer nog mest att fungera som en mjukgörande kräm i detta fall är jag rädd, och då kan du ju hellre använda en mjukgörande kräm utan kortison i! FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!