Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis?

Jag har sedan ett par år haft problem med mina naglar och kopplade först detta till nagelsvamp. Har dock tagit prov som inte visade på detta. Naglarna "vittrar" från ena sidan och blir upphöjda av en vit massa, gulnar och ömmar. Vissa naglar är också ojämna eller gropiga. Igår var jag hos en ny hudläkare som istället gissade på psoriasis, eksem eller något annat. Hon skrev ut en kortisonsalva (elocon) till mig för att pröva om det kan hjälpa. Nu är det så att jag är gravid (vecka 20) och vill inte använd kortison då eftersom jag är orolig för följderna för fostret. Om jag avvaktar till dess att barnet är fött, är det då farligt för barnet (eller mig). Detta besvärar mig inte särskilt mycket varför det känns helt ok att avvakta, men påverkas barnet av att jag har en hudsjukdom?

Hej!
Det låter troligt att detta kan vara psoriasis i naglarna. Kortisonsalva använt på detta sätt är inte farligt för fostret, men man kan undra om det kommer att hjälpa så mycket mot nagelproblemen heller. De förändringar du ser längst ut på naglarna, kommer nämligen av en inflammation nere i nagelbädden. Dit är det väldigt svårt att nå med någon behandling. Kortisoninjektioner i nagelbädden kan ha viss effekt (men gör väldigt ont och brukar inte användas), ibland kan också Bucky (="mjukröntgen") ha effekt. Eloconsalva kommer nog mest att fungera som en mjukgörande kräm i detta fall är jag rädd, och då kan du ju hellre använda en mjukgörande kräm utan kortison i! FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: