Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis?

Hejsan!

Jag är en tjej på 19 år som har en fråga.

Min mamma har haft något slags eksem i sin hårbotten i många många år (säkert runt 10 år) som är röda och blir stora flagor av. Ser ut som mjäll men värre. Det kliar enligt henne väldigt mycket och ser inte så värst bra ut. Har hänt att hon får röda utslag i pannan som också kliar som hon använt kortison på och som försvinner av det..

Det jag nu undrar är om hon kan ha psoriasis? Jag har läst många av era svar här och fått se att psoriasis i hårbotten inte kliar? Utan att det isf kan vara seborroiskt eksem? Kan det vara det?

Jag undrar också utifall att det skulle vara psoriasis är risken då stor att jag kommer få det? Hon har bara i hårbotten så jag tänkte om det är mindre risk då än om man har allvarligare psoriasis?

Jag kan få utslag på mina armbågar ibland som kliar och blir röda men det kan bero på torrhet eller något annat kanske?

Tack för att det finns en sådan här sida man kan vända sig till!

MVH
Glad för svar

Hej och tack för Din fråga.
Psoriasis i hårbotten är vanligt och man räknar med att av psoriatikerna har ca 50% det i hårbotten och hos ca 25% har de utslag bara där. Av de som insjuknar i psoriasis så är det först i hårbotten man får utslag hos 1/3-del. Psoriasis ser vanligen ut som tjockare skorv/fjäll i hårbotten som gärna sitter fläckvis i hårbotten. Mjälleksem (seborré) ser precis ut som på TV-reklamen för vissa mjällschampon (mer allmänt "dammig och mjölig"). Så som Du beskriver Din mammas hårbotten låter det mer som psoriasis, men det bästa är nog att visa upp det för en läkare.
Psoriasis är en ärftlig sjukdom, och skulle det nu vara så att mamma trots allt har psoriasis (och Din pappa är frisk) så är Din risk att få psoriasis ca 25%. Har Din mamma fått sin sjukdom "på äldre dar" är det ovanligare att barnen får det redan i ungdomsåren. För Din egen del - rökning tycks vara en fristående försämrande faktor för att få psoriasis, så börja inte röka.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!