Ange ditt sökord

Annons:

Psoriasis?

Hejsan!

Jag är en tjej på 19 år som har en fråga.

Min mamma har haft något slags eksem i sin hårbotten i många många år (säkert runt 10 år) som är röda och blir stora flagor av. Ser ut som mjäll men värre. Det kliar enligt henne väldigt mycket och ser inte så värst bra ut. Har hänt att hon får röda utslag i pannan som också kliar som hon använt kortison på och som försvinner av det..

Det jag nu undrar är om hon kan ha psoriasis? Jag har läst många av era svar här och fått se att psoriasis i hårbotten inte kliar? Utan att det isf kan vara seborroiskt eksem? Kan det vara det?

Jag undrar också utifall att det skulle vara psoriasis är risken då stor att jag kommer få det? Hon har bara i hårbotten så jag tänkte om det är mindre risk då än om man har allvarligare psoriasis?

Jag kan få utslag på mina armbågar ibland som kliar och blir röda men det kan bero på torrhet eller något annat kanske?

Tack för att det finns en sådan här sida man kan vända sig till!

MVH
Glad för svar

Hej och tack för Din fråga.
Psoriasis i hårbotten är vanligt och man räknar med att av psoriatikerna har ca 50% det i hårbotten och hos ca 25% har de utslag bara där. Av de som insjuknar i psoriasis så är det först i hårbotten man får utslag hos 1/3-del. Psoriasis ser vanligen ut som tjockare skorv/fjäll i hårbotten som gärna sitter fläckvis i hårbotten. Mjälleksem (seborré) ser precis ut som på TV-reklamen för vissa mjällschampon (mer allmänt "dammig och mjölig"). Så som Du beskriver Din mammas hårbotten låter det mer som psoriasis, men det bästa är nog att visa upp det för en läkare.
Psoriasis är en ärftlig sjukdom, och skulle det nu vara så att mamma trots allt har psoriasis (och Din pappa är frisk) så är Din risk att få psoriasis ca 25%. Har Din mamma fått sin sjukdom "på äldre dar" är det ovanligare att barnen får det redan i ungdomsåren. För Din egen del - rökning tycks vara en fristående försämrande faktor för att få psoriasis, så börja inte röka.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 7 april, 2005 Publicerad: 7 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: